Погана звичка: чому не варто переводити будильник зранку «ще на 10 хв»

Після того як пролунав будильник особливо сильно хочеться поспати ще 10 хвилин. Дізнайтеся, до чого це може привести і як від цього позбутися, пише 0372.ua.

Кожна зайва хвилина сну вранці як рятівний круг. Чіпляючись за ілюзію «ще пару хвилин і я прокинуся», ми по кілька разів переводимо будильник, після того як він продзвенів. Але це не тільки не дозволяє виспатися, але навіть приносить шкоду здоров’ю і внутрішньому настрою.

Як мінімум, якщо ви не встаєте з ліжка своєчасно, це загрожує постійними запізненнями. Однак, крім цього існує ще безліч негативних наслідків регулярного переведення будильника.

Негативні наслідки для здоров’я

Якщо ви почули, як продзвенів будильник і перевели його, значить, прокинулися. За наступні 5-10 хвилин зануритися в глибокий сон організм просто-напросто не встигне, а повторний звук будильника «висмикне» його на півдорозі до заповітної мети. Таким чином, вивалить організм у стан стресу, він не встигає розслабитися і відновитися. Це призводить до:

  • втоми;
  • дратівливості;
  • зниження працездатності

що може закінчитися зривом і депресією.

4 способи позбутися від звички переводити будильник ще на кілька хвилин

Спосіб № 1

Сон людини має 2 фази:

  • швидку, під час якої ми бачимо сни;
  • повільну, під час якої тіло повністю розслаблене і відпочиває.

Легше прокидатися, коли організм у фазі швидкого сну.

Тоді ви без проблем можете вставати з ліжка і відчуваєте себе бадьоро. Як же зрозуміти в якій фазі в який час ви перебуваєте? Для цього існують різного роду програми і додатки для мобільних пристроїв, які приблизно розраховують проміжок часу за фазами сну. Визначивши швидку фазу, заводите будильник на правильний час, тоді вам вдасться відучитися від звички постійно переводити його.

Спосіб № 2

Додайте сигнал будильника до якого-небудь заходу. Якщо ви, наприклад, займаєтеся спортом, робіть це під одну музику, щоб вона у вас асоціювалася саме з тренуваннями. При цьому привчіть себе робити зарядку вранці. Тоді в якості сигналу будильника встановіть ту саму мелодію, звук якої з ранку буде означати не мляве «пора вставати», а бадьорий «прийшов час зарядки».

Спосіб № 3

Мотивація — двигун успіху. Знайдіть щось таке, що для вас важливіше сну. Читання, перегляд серіалу, відвідування соціальних мереж і т. д. Дозволяйте собі займатися цими справами тільки вранці. Таким чином, кожен раз переводячи будильник на 10 хвилин вперед, ви будете позбавляти себе дорогоцінного часу на улюблене заняття.

Спосіб № 4

Якщо у вас зовсім безнадійний випадок, спробуйте скористатися спеціальними мобільними додатками або будильником, який можна налаштувати тільки на один час. Коли будильник дзвонитиме, ви будете усвідомлювати, що якщо не встанете прямо зараз і раптом випадково заснете, то другий раз він вас не розбудить, тоді ви проспите все на світі.

Що стосується мобільних додатків, то вельми ефективним є будильник, для відключення або переведення часу на якому необхідно вирішити математичний приклад. Варто спробувати.

Позбутися від звички переводити будильник рекомендується настійно. Якщо ж ви пізно лягли, а вставати необхідно рано, а це, само собою, дуже нелегко дається, то краще спочатку встановити час підйому трохи пізніше, ніж потім мучити себе п’ятихвилинними дрімотами. Це поліпшить ваш настрій і працездатність.

А наостанок хочеться побажати міцного сну і бадьорого пробудження!

Читайте також: Найближчими днями в Україну прийде довгоочікуване потепління: прогноз синоптиків

Перший президент України Леонід Кравчук вакцинувався від коронавірусу

Источник

Новости Украины