Пожежу на кропивницькому сміттєзвалищі гасили 32 години. Які наслідки для людей та довкілля

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Пожежу на сміттєзвалищі гасили 32 години. ДСНС у Кіровоградській області

Що розповіли місцеві жителі

Кропивничанка Зінаїда Войцеховська 26 травня бачила дим з місця пожежі.

"Побачила, що горить, дим чорний. Останнім часом не горіло, бо сортувальна стрічка там робила, а це, кажуть, поламалось".

Через дим від пожежі зачиняли вікна й не виходили на вулицю, розповіли жителька мікрорайону Завадівка Анастасія Терещенко.

"Закривали вікна, на пожежу ми не дивились. Сморід був, але туди не хотіли йти. Воно яром все йшло, не дуже гарно було. Зранку вже я не чула".

Про наслідки пожежі для людей та довкілля

За словами завідувачки санітарно-гігієнічної лабораторії обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлани Голдіної, показники якості повітря у місті вимірюють двічі на день.

"Визначаємо наступні показники: пил, сажа, сірчистий ангідрид, азоту діоксид, вуглецю оксид, формальдегід. Сьогодні (27 травня – ред.) перевищень за даними показниками не виявили".

Визначення показників якості повітря на площі Героїв Майдану у Кропивницькому. Суспільне Кропивницький

Наслідки пожежі – забруднення атмосфери й ґрунту, сказав кандидат сільськогосподарських наук Микола Ковальов.

"Забруднення атмосфери, гідросфери й ґрунту. Передусім слід розібратися, що саме там горіло. Папір, картон – це чадний газ. Якщо горіли певні види пластику, крім ПЕТ-пляшок, бо їх збирають окремо – там вся таблиця Менделеєва. Пожежники гасять водою, тому великий об’єм води з продуктами горіння потрапляє в грунт. Будь-яке горіння локально може впливати і на комах, і на рослини, і на птахів".

Новости Украины