Поки війна, призов нікуди не дінеться. У Міноборони роз’яснили нову концепцію до 2028 року


Поки війна, призов нікуди не дінеться. У Міноборони роз’яснили нову концепцію до 2028 року

Заступниця міністра оборони Наталія Калмикова розповіла, що передбачає затверджена відомством концепція військової кадрової політики до 2028 року. В ефірі телемарафону вона наголосила, що документ створювався зі «сподіванням», що протягом цих п’яти років війна закінчиться, але й з урахуванням нинішніх реалій триваючої збройної агресії РФ.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Калмикова зазначила, що концепція є рамковим документом, який описує бачення того, як буде розвиватись система роботи з особовим складом.

«Вона дійсно написана на період до 2028 року з урахуванням того, що ми сподіваємось, що в нас буде за цей період і завершення війни, і демобілізація, і буде вже умовно мирний час. Але цей документ про те, що захист країни відбувається сьогодні і відбуватиметься завтра», – сказала Калмикова.

Вона наголосила, що зокрема передбачена концепцією система рекрутингу необхідна як інструмент залучення людей до захисту України.

За її словами, в рамках рекрутингу наразі розглядаються інструменти, які дозволять українцям ставати на військовий облік, визначати, як в кожному конкретному випадку здібності і досвід людини найкращим чином допоможуть реалізувати потенціал під час служби.

Калмикова зазначила, що вишкіл не замінить призов: «Вишкіл – це не заміна призову. Це про  готовність кожного українця мати можливість захистити себе, своїх близьких і свою країну. Тобто це умова, з якою ми як нація живемо і маємо до цього йти».

На уточнювальне питання журналіста, чи нікуди не зникне призов (в рамках мобілізації. – ред.) під час війни, Калмикова відповіла ствердно: «Абсолютно. В нас триває війна, ми захищаємось».

Заступниця міністра оборони зазначила, що затверджена концепція передбачає створення дорожньої карти – нею вже будуть визначені терміни перегляду політики кар’єрного зростання, а також психологічного, медичного і соціального супроводу військових під час служби.

«І це те, над чим команда міністерства працює зараз разом з фахівцями зі Збройних Сил України. Тому що ми маємо розглянути всі можливості, всі альтернативні варіанти та колегіально обрати ті варіанти, які будуть оптимальними для України сьогодні і завтра», – додала Калмикова.

  • Раніше в Міноборони повідомили, що оновлення даних у ТЦК не означає, що людина буде мобілізована, а процедуру оновлення даних має пройти згідно із законом кожен, хто перебуває на обліку.
  • В Україні планують запровадити систему «смартмобілізації» — пілотний проєкт мають запустити через місяць-два. 

Читайте також: Данілова запитали, коли буде рішення про демобілізацію. Каже, треба подання в РНБО

Джерело

Новости Украины