Польща не бачить ознак навмисного нападу Росії – «активація статті НАТО не потрібна»


Польща не бачить ознак навмисного нападу Росії – "активація статті НАТО не потрібна"

Анджей Дуда (Фото: EPA)

Немає жодних ознак, що падіння ракети на території Польщі під час масованого удару Росії по Україні було навмисним нападом на Польщу. Про це після засідання Ради національної безпеки країни заявив її президент Анджей Дуда.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Він розпочав із того, що 15 листопада «ракети впали на великі міські центри України».

«Україна захищалася. У нас стався серйозний випадок, спровокований Росією», – сказав президент країни.

За його словами, «швидше за все це була ракета С-300 російського виробництва» ще радянських часів.

«Наразі ми не маємо доказів того, що це була ракета, випущена російською стороною. Є багато вказівок на те, що це була одна з ракет ППО, що застосовувалася силами української оборони, яка, на жаль, впала на територію Польщі», – сказав Дуда.

Читайте також: Швеція передасть ЗСУ системи протиповітряної оборони

Польський президент додатково наголосив, що у них «немає жодних непрямих доказів, які б дозволили зробити висновок, що це був напад на Польщу«.

Він запевнив, що Варшава «перебуває у прямому контакті з нашими союзниками з НАТО», і президент США «одразу ж пообіцяв підтримку».

Крім того, додав президент Польщі, «сили НАТО та наші підрозділи приведені у бойову готовність».

Дуда закликав жителів східної Польщі «не перейматися» через посилення присутності служб та армії у цьому регіоні: «Ми ухвалили це рішення спеціально. Будь ласка, зберігайте спокій – наша безпека забезпечена».

Він наголосив на тому, що «ми маємо справу з екстраординарними подіями, пов’язаними з масованою атакою Росії проти України», причому «велику частину ракет було випущено у бік заходу України».

Польський прем’єр Матеуш Моравецький додав, що «більша частина зібраних нами доказів вказує на те, що, ймовірно, цього разу активація статті 4 статуту НАТО не знадобиться, але цей інструмент все ще в наших руках».

«Є багато вказівок, як повідомляють американські служби, і поки що ми збираємо докази, що одна з цих ракет [ППО України], запущена дуже невдалим чином, впала на польську територію без жодного наміру жодної зі сторін», – пояснив він.

  • 15 листопада 2022 року РФ влаштувала масований ракетний обстріл: випустила по Україні близько 100 ракет (73 з них збила ППО).
  • Дві ракети потрапили на територію Польщі недалеко від кордону з Україною, внаслідок чого загинули двоє людей. Дуда заявив, що захист Польщі посилено.
  • Президент США Байден зазначив: «малоймовірно», що ракета була випущена із РФ.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що російська пропаганда просуває фейк, що у Польщі нібито впала ракета української ППО.
  • 16 листопада вранці міністр оборони Польщі Блащак запевнив співгромадян, що системи ППО, армія та флот Польщі – «у підвищеній боєготовності».

Читайте також: МЗС Польщі: Ракетний удар – наслідок війни Росії, який ми припускали. Варто потерпіти з гіпотезами

Джерело

Новости Украины