Польща вимагає «врегулювати» питання Волинської трагедії: Без цього не буде примирення


Польща вимагає "врегулювати" питання Волинської трагедії: Без цього не буде примирення

Павел Яблонський (Фото: EPA)

У міністерстві закордонних справ Польщі заявили, що остаточне примирення між країнами не може бути без «врегулювання» питання Волинської трагедії. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ країни Павел Яблоньський.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, Польща підтримує Україну настільки, наскільки це відповідає її національним інтересам — він закликав «поважати людей, які допомагають».

Яблоньський заявив, що поляки з розумінням ставляться до емоцій українців, які зазнали агресії Росії, проте емоції «можуть бути поганим порадником».

«Неповага до союзників не допомагає у досягненні дипломатичних цілей, наприклад, у зусиллях щодо збільшення масштабів та форм допомоги. Головною загрозою як для Польщі, так і для України залишається Росія. В Україні йде війна, розв’язана Росією, яка також загрожує Польщі. Захист від цієї загрози є нашим найважливішим спільним інтересом на даний момент. Це не означає, що між Польщею та Україною немає питань, з яких ми ще не досягли згоди. Ми говоримо про це чесно та відкрито між собою, хай і не завжди публічно», — написав дипломат.

Заступник міністра наголосив, що підтримка України в експорті зерна на неєвропейські ринки не може здійснюватись за рахунок сільського господарства Польщі.

«З погляду інтересів України було б доцільніше, щоб Україна чинила тиск на інститути ЄС, щоб вони підтримували країни-члени у розвитку інфраструктури, необхідної для транзиту зерна», — вважає чиновник.

Резюмуючи, він назвав Волинську трагедію «геноцидом, вчиненим українцями проти поляків».

«Без врегулювання цього злочину, розблокування ексгумації та поминання його жертв не буде справжнього польсько-українського примирення чи інтеграції України з ЄС», — зазначив Яблоньський.

ДОВІДКА. Волинська трагедія (у польській історіографії пол. Rzeź wołyńska, «Волинська різанина») — взаємні етнічні чистки польського та українського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського та польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Йдеться про десятки тисяч загиблих. 17 грудня 2014 року, під час виступу у Варшаві перед обома палатами польського парламенту та за присутності польського президента Коморовського, прем’єрки Польщі Копач та членів уряду Польщі, президент Порошенко попросив у поляків пробачення за Волинську трагедію. На початку червня 2016 року відомі українці, зокрема президенти Кравчук та Ющенкозвернулись з відкритим зверненням до проводу Польської держави та всього суспільства, в якому були слова «пробачаємо та просимо про вибачення».

  • Раніше МЗС України викликало посла Польщі після заяви представника президента Польщі Марцина Пшидача. Він заявив, що Україні «варто було б почати оцінювати» роль Польщі у допомозі. Посадовець сказав це в контексті обговорення заборони на імпорт української сільгосппродукції в Польщу.
  • За результатами зустрічі з послом представник МЗС Ніколенко написав, що такі заяви не відповідають дійсності та є неприйнятними. Водночас він заявив, що українсько-польська дружба «набагато глибша за політичну доцільність».
  • МЗС Польщі викликало посла України через «заяви представників української влади».
  • Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що виклик польського посла в українське МЗС не мав статися, таких «помилок» не повинно бути, а Польща завжди захищатиме своє «добре ім’я», безпеку, а інтереси «жодної іншої країни» ніколи не переважатимуть інтереси Республіки Польща.

Читайте також: Зеленський: Ми не дамо зіпсувати відносини народів України та Польщі, емоціям варто охолонути 

Джерело

Новости Украины