Польща заборонила ввезення зерна та іншого продовольства з України

Польща заборонила ввезення зерна та іншого продовольства з України

Фото: REUTERS

У суботу, 15 квітня, уряд Польщі заборонив ввезення зерна та іншого продовольства з України. Про це повідомив голова партії «Право та справедливість» Ярослав Качинський, якого цитує RMF24.

Качинський пояснив, що якщо не заборонити ввезення зерна з-за кордону, то польські аграрії зазнають збитків і це можуть використовувати політичні опоненти на майбутніх виборах. Крім того, це може негативно вплинути на спроможність всього населення Польщі.

— Ми є і залишаємося друзями та союзниками України без жодних змін. Ми її підтримуватимемо і робимо це зараз. Незважаючи на це, обов’язок кожної доброї влади захищати інтереси власних громадян, — наголосив Качинський. — Це на користь польського села, це на користь поляків, але також, що це на користь України — тому що не на користь наших друзів, щоб Польща поринала в кризу і щоб тут прийшли до влади люди, які змінять цю політику радикальної підтримки України, тут при владі прийнято рішуче, важке рішення.

Качинський також анонсував викуп українського зерна, який зараз перебуває на складах у Польщі. За його словами, мінімальна ціна понад 1400 злотих за тонну.

У січні Польща, Чехія, Болгарія, Румунія та Угорщина звернулися до Єврокомісії із проханням захистити їхні ринки від української продукції. Справа в тому, що частина експортного зерна осідає на ринках транзитних країн і чинить тиск на внутрішній ринок. Більше того: міжнародні трейдери нерідко заміняють українським зерном закупівлю у місцевих фермерів.

Джерело

Новости Украины