Полювання на серп і молот. У Харкові треба демонтувати понад 70 символів тоталітарного режиму

Радянську символіку мали прибрати ще у 2016 році.

Пам’ятник дружбі народів на Героїв Харкова, В’ячеславу Малишеву біля заводу його імені, зірці на «Армійській», а також десятки монументів та меморіальних дошок з радянською символікою треба прибрати з вулиць Харкова.

Активісти руху «Деколонізація. Україна» готують відповідне звернення до міської ради, в якому проситимуть негайно демонтувати дошки та монументи.

Недороблене з 2016 року

Прощання з радянськими символами в Харкові ще далеке до завершення попри те, що процес триває вже дев’ятий рік. Активісти руху «Деколонізація. Україна» нарахували понад 70 витворів монументального мистецтва з радянською символікою або тих, що присвячені діячам радянської доби. Найбільш відомі з них — пам’ятник дружбі народів, що зображує постаті росіянина та українця поруч із мостом через річку Харків — його збудували до 300-річчя Переяславської ради, пам’ятники молодогвардійцям, В’ячеславу Малишеву біля однойменного заводу, радянському генералу Михайлу Шумилову, відома «Зірка» на «Армійській» та багато інших.

«Пам’ятників дуже багато, більше десятка. Це при тому, що пам’ятники радянським солдатам по Харкову ми навіть не чіпаємо, для їхнього демонтажу потрібен окремий закон», — пояснив UA-NEWS.in.ua координатор руху «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков.

Один з найвідоміших радянських символів Харкова на «Армійській». Фото: «Деколонізація. Україна»

Що стосується Малишева, то його пам’ятник мали прибрати ще у 2016 році — партійний діяч, чиїм іменем названі харківський танковий завод і станція метро цілком підпадав під закон «Про декомунізацію». Але тоді харківська міська влада вперто відстоювала всі радянські назви, у міськраді шукали способів залишити на мапі навіть імена Леніна та Дзержинського, тож Інститут національної пам’яті не став наполягати на менш значущих та відомих постатях. Зараз до відомих діячів Радянського Союзу додалися діячі Російської імперії. Активісти включили до свого списку і бюст російського вченого Михайла Ломоносова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Краснограді відмовляються перейменовувати місто

Більшість позицій із переліку, що складають активісти — це не пам’ятники, а меморіальні дошки та різноманітні оздоблення будинків у формі серпів та молотів і радянських зірок. Їх багато лишилося в центрі, а також в районі Нових будинків. Причому за час повномасштабної війни дуже багато символів встигли прибрати — наприклад, зі станцій метро, або закрити, як це зробили на будівлі харківської міської ради. За підрахунками Вадима Позднякова, протягом останніх двох років комунальники демонтували близько 50 меморіальних табличок, пам’ятників та знаків.

Можна визнати аварійними

Звернення, яке рух «Деколонізація. Україна» готує до міської ради — далеко не перше. Деколонізатори вже зверталися до чиновників і з приводу пам’ятника дружбі народів, і Ломоносова просили прибрати, і молодогвардійців, але не завжди на ці прохання швидко реагують. 

Довелося стикнутися і з відверто дивними випадками. Наприклад, погруддя молодогвардійців на подвір’ї ліцею у міськраді зараз відмовляються демонтувати через те, що вони включені до реєстру пам’яток місцевого значення. Але потрапили вони туди лише в 2021-му році, за кілька місяців до повномасштабної війни — за поданням начальниці департаменту культури ХОДА Людмили Терещенко. Та навіть у таких випадках у місцевих органів самоврядування є можливість не проходити довжелезну процедуру виключення з реєстру і демонтувати монументи самостійно.

«Ніщо не заважає Харківській міський раді провести засідання комісії з надзвичайних ситуацій, визнати їх аварійними та спокійно демонтували. Пушкін був у реєстрі національних пам’яток, але його зняли без проблем і ні в кого не було заперечень», — радить Вадим Поздняков.

Молодогвардійці в центрі Харкова. Фото: «Деколонізація. Україна»

Ще один спосіб активістів привернути увагу до неприпустимих знаків — звернення до міськради не напряму, а через впливовіші інстанції.

«У нас є сквер Інтернаціоналістів — це відвертий треш, бо там стоять дошки учасникам радянської інтервенції до Фінляндії, Чехословаччини, Угорщини. Ми будемо звертатися до посольств цих країн з проханням, аби вони звернулися до міської ради і попросили зняти ці дошки», — каже координатор руху «Деколонізація. Україна». 

Після того, як пам’ятники дошки та символи будуть демонтовані, активісти планують ініціювати масове перенесення решток радянських воїнів із міських вулиць на кладовища. Це — загальноєвропейська практика, зараз безліч країн ЄС переосмислюють спадок Другої світової та прибирають могили із середмістя. Прийде час зробити це і в Харкові. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Украины