Порахуємо лелек! VIII Міжнародний облік лелеки білого з використанням додатку для смартфонів

У 2024 році в світі проходить VIII Міжнародний облік лелеки білого. 

В Україні подія відбувається за координаційної підтримки національної громадської організації «Українське товариство охорони птахів» (ТОП), партнера міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International. Облік включає підрахунок кількості гнізд, зайнятих лелеками, кількості пташенят у них, а також кількість лелечих гнізд, у яких пташенята не виросли. Зібрані дані про чисельність лелеки білого та успіх його гніздування важливі для науковців і необхідні для контролю за станом популяції лелек й розробки заходів зі забезпечення сталого збереження популяції  цього шанованого українцями птаха.

У минулих обліках лелеки білого в Україні брали участь широкі кола громадськості. Тож й нині ТОП сподівається залучити якомога більше волонтерів, які не байдужі до долі лелечих пар, що гніздяться по сусідству. Цьогорічний облік відбувається з використанням нових цифрових технологій, що дає можливість легко приєднатися до участі.

Товариство розробило модуль для додатку у смартфонах на основі міжнародної природоохоронної програми SMART зі збору даних. Потрібно лише завантажити додаток у смартфон з будь-якою операційною системою, далі відвідати сторінку сайту ТОП, присвячену обліку, де міститься посилання на необхідний модуль для обліку. Все просто: анкета в додатку має декілька ключових запитань про спостереження лелеки, розміщення гнізда, кількість пташенят. Занесені дані зберігаються на смартфоні, що дозволяє передати їх тоді, коли наявна стабільна інтернет-мережа. Всі подробиці про додаток і відео інструкція по користуванню знаходяться на сайті ТОП за посиланням: УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО ОХОРОНИ ПТАХІВ (birdlife.org.ua)

Відео дня

ТОП планує відмітити найактивніших волонтерів обліку тематичними подарунками.

До обліків можуть долучатися всі охочі. Перепис лелечих пар на гнізді та успішність їхнього гніздування у своїй місцевості — цікаве й актуальне заняття для кожного. За міжнародною методикою гніздо вважається зайнятим, якщо пара лелек трималася біля нього хоча б із місяць, незалежно від результату гніздування. Кількість пташенят найкраще підраховувати в другій половині червня – першій половині липня, коли вони вже підросли.

Рахуватимуть чисельність лелеки білого в цьому році не тільки в Україні, але й на всьому ареалі гніздування виду, зокрема в країнах Європи, Близького Сходу та Центральної Азії. Загалом 54 країни. Стан популяції виду в світі відстежують починаючи з 1934 року в ході регулярних міжнародних обліків — однієї з найстаріших міжнародних програм із моніторингу біорізноманіття. Останні такі обліки лелеки білого проходили в 2014-2015 роках.

Україна має одну з найбільших в Європі популяцій цього виду – орієнтовно 35-45 тис. гніздових пар, тому дані з нашої країни важливі в загальних моніторингових показниках. В Україні моніторинг лелек проводиться з 1993 року.

Стан популяції лелеки білого часто вказує на проблеми в довкіллі, зокрема, на втрату водно-болотних угідь чи зміни в сільському господарстві. Тому присутність лелек біля наших домівок може свідчити, що навколо нас ще збереглися природні луки, заплави й болота, які є важливими середовищами годівлі лелек, а для нас – людей, окрім усього іншого, слугують пом’якшенню глобального потепління, яке  з кожним роком зростає і уже проявляється масштабними стихійними пожежами, зниженням запасів води, погіршенням стану здоров’я через спеку  та багато інших негараздів.

 

     

Джерело

Новости Украины