Поранена дитина та згорілі й зруйновані хати: наслідки російської атаки на Хмельниччині

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Два будинки погоріли після нічних обстрілів у селі Хмельницького району. Господарі лишилися живі, хоча й не без ушкоджень, а от домівки та господарські споруди напівзруйновані і можуть не витримати ремонту, розповіла Суспільне Хмельницький староста села Валентина Вороніна.

На сільській вулиці вночі російська ракета залишила по собі вирву діаметром на ширину вулиці, розповідає кореспондентка Суспільне Хмельницький з місця події. Внаслідок атаки, за її словами, вночі загорілися два будинки на тій же сільській вулиці. Мешканці їхні в цей час були вдома та спали.

Вирва від ракети на сільській дорозі. Хмельниччина, 27 серпня 2024 рік. Суспільне Хмельницький

В будинках згоріли дахи й горища, попадали перекриття, вибило шибки. Господиня одного з них з сином від ранку вигортають з хати все, що стало сміттям після чергової російської атаки. Жінка каже: спала на ліжку, коли вночі на неї почало все падати. Розповідає: вилізла з-під гори будівельного сміття майже неушкоджена. А от її чоловік потрапив до лікарні, та вже вдома. Олександр каже: у нього діагностували контузію.

"Почуття таке, трошки неважне, але тримаємся", — каже господар будинку Олександр Біляєв.

Обгоріла та зруйнована хата, пошкоджений від російського обстрілу автомобіль. Хмельниччина, 27 серпня 2024 рік. Суспільне Хмельницький

Поруч із двома будинками, які зайнялися, ударною хвилею й уламками пошкодило хату Івана Дзержинського.

"Я цієї ночі був в жінки вдома, в сусідньому селі. Приїхав молоковоз, що приймає молоко, і сказав, що впала ракета, попала на дорогу, не можна об'їхати. І я зрозумів, було таке передчуття, що це і мій будинок також постраждав", — говорить Іван.

За його словами, з хати й літньої кухні позбивало та побило шифер, попадали балки, шматками впало перекриття, полопали й повилітали вікна. Чоловік каже: двері в льосі вирвало й заклинило.

"Кажуть, що треба в погріб ховатися. Подивіться — все розвалено. А ви уявіть, якби ближче на метрів 10, засипало б все", — каже Іван.

Ліжко, на якому спала мешканка одного із пошкоджених внаслідок російської атаки будинків. Хмельниччина, 27 серпня 2024 рік. Суспільне Хмельницький

На сусідній вулиці села внаслідок російської атаки пошкоджена лише одна хата місцевої жительки, 68-річної Марії Ясинчук. Жінка розповідає: спала, коли пів четвертої ранку пролунав потужний вибух і на неї впала частина стелі з перекриттям.

"Скидала на землю все, все скидала з себе, це все на мене впало. Ой, Боже, який переляк був, я вам не можу передати! Я так злякалася, що могло б серце вискочити!", — бідкається пані Марія.

Жінка каже, у льох не ховається, бо травмувалася:

"Півтора роки тому, коли я ховалася в свій льох, то впала. І більше, сказала, не піду".

68-річна Марія Ясинчук, на яку під час вибуху впала частина стелі з перекриттям. Хмельниччинв, 27 серпня 2024 рік. Суспільне Хмельницький

Жителям села волонтери хмельницької організації Червоного Хреста привезли плівку, будівельні матеріали. Іван Дзержинський каже: допомога йому потрібна, бо хату доведеться заново будувати. Тож в "Дії" уже дав заявку на "Є. Відновлення".

Чи підлягають відновленню будинки, в яких були пожежі, має визначити комісія, каже староста села Валентина Вороніна.

"Зранку телефонували, зверталися, що таке сталося. Я зразу телефонувала міському голові, заступникам, в служби телефонувала. Всі виїхали, все заактували, склали всі комісії", — каже староста.

Хата та господарчі будівлі Івана Дзержинського майже повністю зруйновані вибуховою хвилею. Хмельниччина, 27 серпня 2024 рік. Суспільне Хмельницький

Під час ранкової російської атаки поранення дістав 12-річний хлопчик. Зараз він лежить у центральній лікарні громади в реанімаційному відділенні з рваною травмою м’язів ноги. Сюди його привезли медики "швидкої", розповідає директорка лікарні Людмила Гнатюк.

"Медики "швидкої" забрали його з домашнього подвір'я. Він перебував вдома, під час обстрілу вийшов на вулицю і отримав поранення. Йому надана невідкладна допомога", — розповідає Людмила Гнатюк.

За її словами, дитину надалі перевезуть до Хмельницької обласної дитячої лікарні для подальшого лікування.

Новости Украины