«Порочна практика». Бізнес-омбудсмен відреагував на блокування податкових накладних


"Порочна практика". Бізнес-омбудсмен відреагував на блокування податкових накладних

Фото: Андрій Гудзенко / LIGA.net

Затягування з відшкодуванням ПДВ бізнесу призводить до того, що держава фактично безплатно користується оборотними коштами підприємств. Про це йдеться в попередніх висновках бізнес-омбудсмена Романа Ващука щодо блокування і ризиковості у системі ПДВ.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

Проблема з відшкодуванням ПДВ виникла після ухвалення змін до постанови Кабінету міністрів №1165 в жовтні 2022 року. До того у бізнесу роками не було проблем із блокуванням податкових накладних, а тепер він змушений подавати широку додаткову документацію.

Недостатня точність алгоритмів податкової системи моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР) призводить до того, що зупиняються документи навіть добросовісних платників, йдеться у висновках.

У постачальника, чию накладну блокує система, виникає податкове зобов’язання, але у його покупця до моменту реєстрації цієї ж накладної немає права на податковий кредит. Реєстрація може затягнутися на роки, доки тривають судові оскарження, а тим часом держава фактично безплатно користується оборотним капіталом підприємств, не відшкодовуючи йому за це ніяких економічних втрат.

Бізнес-омбудсмен вважає таку практику порочною.

«Всі ми розуміємо, що держава тепер фінансує в першу чергу оборону України, але заточувати автоматизовані податкові системи для тимчасового поповнення бюджетних рахунків — це короткозорий допінг, який заморожує живі гроші саме того законослухняного бізнесу, який має забезпечити життєздатність і відбудову країни», – сказав Ващук.

Читайте також: Чому Податкова затягує відшкодування ПДВ бізнесу і чим це загрожує

Джерело

Новости Украины