Посадовцю «Росатому» оголосили підозру за розграбування Чорнобильської АЕС

Посадовець «Росатому» на кадрі з камер відеоспостереження на території Чорнобильської АЕС. Фото: Офіс генпрокурора

Посадовцю "Росатому" повідомили про підозру за статтею про порушення законів та звичаїв війни. За даними слідства, заступник гендиректора з питань безпеки був присутній на Чорнобильській атомній електростанції під час її окупації військами РФ і керував розграбуванням і знищенням майна.

Про це повідомив заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Тарас Семків.

За його словами, на Чорнобильській АЕС було спеціалізоване обладнання, призначене для використання у сфері атомної енергетики і безпеки станції, автомобільна техніка та інше майно. Посадовець "Росатому" визначав, що саме забирати.

"Віддавав вказівки військовим, ті вантажили обладнання на свою техніку і вивозили через територію Білорусі до Росії. Очевидно, що це спеціалізоване обладнання буде використовуватися "Росатомом" в сфері атомної енергетики, оскільки використання в інших галузях неможливе. Те, що не вдалося демонтувати, вони знищили" , — зазначив прокурор.

Посадовець «Росатому», якому повідомили про підозру за розграбування Чорнобильської АЕС. Фото: Офіс генпрокурора

Семків додав, що загальна сума збитків перевищує мільярд гривень.

Раніше Офіс генпрокурора повідомив про підозри трьом російським військовим командного складу. Саме вони, за даними слідства, безпосередньо планували і здійснювали напад на Чорнобильську АЕС.

Йдеться про двох генерал-майорів (начальника центру спеціального призначення сил оперативного реагування і авіації та в.о. старшого оперативної групи Федеральної служби військ росгвардії) і полковника поліції (заступника командира зведеного загону мобільного особливого призначення управління Федеральної служби військ росгвардії по Брянській області).

Троє російських військових, яким Офіс генпрокурора повідомила про підозру за захоплення Чорнобильської АЕС. Фото: Офіс генпрокурора

За словами Тараса Семківа, в кожному випадку історія ідентифікації воєнних злочинців індивідуальна. У слідстві щодо окупації Чорнобиля допомогла інформація з камер відеоспостереження, свідчення персоналу та представників Нацгвардії, які були заручниками на станції.

"Росіяни почувались на станції дуже спокійно. На початкових етапах не планували звідти йти – тому є багато осіб, з якими вони спілкувались. Також отримали інформацію від наших розвідувальних органів щодо керівників операцій на певних напрямках. Взяли інформацію від оперативних служб, показання свідків, порівняли дані з відкритих джерел – і склали в одну велику картину", – пояснив Семків.

Він поінформував, що лише з камер відеоспостереження, розташованих на території Чорнобильської АЕС, зняли і проаналізували 606 483 файлів на 320 ТБ. Ідентифіковано 53 особи, з яких 5 – представники "Росатому", 11 журналістів (двоє вже загинуло в зоні бойових дій), 37 – російські військові.

Слідство і збір доказів тривають. Тарас Семків зазначив, що наразі йдеться про персональну відповідальність причетних до захоплення і розграбування станції

"Вони будуть переслідуватися в наших національних судах. У співпраці з правоохоронцями іноземних держав будемо співпрацювати для вжиття стосовно них відповідних заходів за кордоном, таких як арешт та конфіскація майна, затримання, якщо вони туди виїдуть і т.д. Сподіваємось на створення Трибуналу за злочин агресії – частина цих людей може стати об’єктом переслідування в цьому Трибуналі", — сказав прокурор. Читати ще

Читати ще Чорнобиль: про окупацію, вандалізм та пограбування станції — очима її співробітників

Топ дня

У Києві терміново евакуйовують дві лікарні: що сталося 26 квітня, 16:26

38 роковини Чорнобильської трагедії: на ЧАЕС вшанували загиблих ліквідаторів аварії 26 квітня, 15:21

Вода відступає: рівень в Дніпрі в межах Києва впав на понад 120 см 26 квітня, 14:25

Пониження тиску у водопровідній мережі: у трьох районах Києва комунальники ліквідовують аварії Доповнено 26 квітня, 14:03

Поклали кошти на депозит з будівництва метро на Виноградар: суд стягнув з підрядника 139 млн грн 26 квітня, 13:18

Вибір редакції

У Києво-Печерській Лаврі оцифрували Церкву Спаса на Берестові з давньоруськими фресками

Акцент на лікуванні контузій і психотравм: київський реабілітаційний центр «Лісова поляна» співпрацюватиме з МОЗ

«Зберегти й розвиватися в умовах війни»: у Києві відзначають розвиток культурної сфери

У Києві хочуть знести садибу Зеленських

У Києві з приходом тепла активізувалися кліщі: як вберегти домашніх тварин від укусів — поради ветеринарів

Джерело

Новости Украины