Потрібно дати Україні всю зброю і не вказувати ЗСУ, куди можна бити, а куди ні — Рінкевичс


Потрібно дати Україні всю зброю і не вказувати ЗСУ, куди можна бити, а куди ні — Рінкевичс

Едгарс Рінкевичс (Фото: EPA)

Україні потрібно дати будь-яке озброєння, здатне знищувати бази з ракетами та дальньою авіацією на території Росії, а не вказувати їй, куди можна бити, а куди – ні. Так в інтерв’ю Neatkariga Rita Avize сказав міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Він сказав, що між НАТО, ЄС та країнами-союзниками йде дискусія, щоб передати ЗСУ далекобійні артсистеми, танки та «ще ефективніші» системи ППО, але «є стурбовані колеги»: мовляв, «чи не означає це, що Україна застосує цю зброю для проникнення на російську територію?

Читайте також: Передані Україні HIMARS були модифіковані. Вони не можуть стріляти ракетами ATACMS – WSJ

Рінкевичс сказав, що таку західну зброю потрібно дати ЗСУ й розмістити її так, щоб Україна могла ефективно захищатися від руйнування своєї енергосистеми.

Рано вранці 5 грудня пролунали вибухи на авіабазах ВКС РФ «Енгельс» під Саратовом і «Дягілєво» на околиці Рязані, а вранці 6 грудня сталася пожежа в районі аеродрому в Курську. Окупанти звинувачують Україну в «тероризмі»: на Банковій їм відповіли, як і у Повітряних силах.

«Ми повинні дати українцям зброю. Їх не можна обмежувати у використанні цієї зброї. <…> Росія обстрілює всю Україну, не турбуючись про ескалацію, але ми завжди думаємо – «о, тільки б ми чогось не загострили!». Але Росія з руйнуванням української енергосистеми вже давно пішла на значно серйознішу ескалацію», – пояснив він свою думку.

Глава МЗС Латвії наголосив ще раз – «не може бути так, щоб агресор використовував абсолютно всі можливості, а ми постійно намагаємося щось вказати країні, яка захищається від цього агресора».

  • На початку листопада у «проросійському» місті Латвії мер назвав Крим «частиною РФ». Рінкевичс нагадав йому позицію держави.
  • Раніше Рінкевичс заявив, що Росія має ресурси для довгої війни, і Захід не повинен розслаблятися.

Читайте також: Рінкевичс: Росіяни – наступники Сталіна. Через 90 років вони знову влаштували геноцид в Україні

Джерело

Новости Украины