Повернення до каральної психіатрії: у Мелітополі психічно хворих пацієнтів «лікуватимуть» електрошоком

Возвращение к карательной психиатрии: в Мелитополе психически больных пациентов будут "лечить" электрошоком

Система психіатричної допомоги в окупованому Мелітополі на межі краху. У місті єдиний лікар подібного профілю, хворим не пропонують адекватної допомоги — їх виписують у нікуди, прекрасно розуміючи, що самостійно такі люди не можуть і не будуть продовжувати лікування.

Але, як то кажуть, «радість прийшла звідки не чекали» і в Росії, і, на жаль, на окупованих територіях України, знову лікуватимуть психічні розлади електрошоком. З 1 січня 2025 року набувають чинності нові клінічні рекомендації з лікування дорослих зі «специфічними розладами особистості», які замінюють редакцію 2021 року.

Негуманний і застарілий метод лікування несе за собою серйозні ризики та наслідки від електросудомної терапії. Британські дослідники закликають припинити використання ЕСТ для лікування депресії через великий ризик пошкодження мозку. Але, на жаль, окупантам на здоровий глузд і клінічні дослідження наплювати.

Основні нововведення зводяться до додавання нових діагностичних тестів, посилення ролі психотерапії та перегляду медикаментозного лікування зі скороченням списку препаратів (може спричинити обмеження варіантів терапії). Разом із переглядом медикаментозного лікування найбільші побоювання викликає включення електросудомної терапії (ЕСТ) до списку «рекомендованих методів» лікування. ЕСТ — застарілий, негуманний і неефективний метод лікування.

Відомо, що письменник Ернест Хемінгуей, який проходив ЕСТ, пізніше наклав на себе руки, пов'язуючи це з наслідками терапії. У СРСР ЕСТ застосовували, зокрема, в рамках «каральної психіатрії». Також із критеріїв оцінки якості надання медичної допомоги виключається оцінка усунення гострих психотичних симптомів, що загрожує недостатньою увагою до гострих станів пацієнтів. Зазначимо, що до «специфічних розладів особистості» належать, наприклад, параноїдний, шизоїдний, дисоціальний, емоційно нестійкий, істеричний, тривожний розлад.

Нагадаємо, за словами багатьох викрадених мелітопольців, російські загарбники дуже часто застосовують тортури струмом. Вони під'єднують клеми до геніталій чоловіків і жінок і вмикають струм. За словами рашистів, які пережили подібне в катівнях, після подібних процедур багато бранців вважають за краще накласти на себе руки, оскільки витримати подібні знущання просто неможливо.

Джерело

Новости Украины