Працевлаштували майже тисячу переселенців: які вакансії актуальні на Вінниччині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Суспільне Вінниця

Майже тисячу осіб з числа ВПО працевлаштували на Вінниччині з початку повномасштабного вторгнення. Про це розповіла директорка обласного центру зайнятості Галина Скоковська. Суспільне дізналося, які вакансії зараз актуальні та яка кількість безробітних у регіоні.

Найчастіше переселенці йдуть працювати на підприємства, які займаються торгівлею, виробництвом, будівництвом, у лікарняні та медичні заклади, а також у заклади громадського харчування. Їхня середня заробітна плата складає 9 тисяч гривень.

Найбільше працевлаштованих у Вінниці та Тульчині. Із початку 2023 року це 125 осіб. Щоб пришвидшити працевлаштування, тим, хто шукає роботу, пропонують пройти профнавчання або стажування на робочому місці в роботодавця та підвищити кваліфікацію.

"Уряд через службу зайнятості підтримує та намагається інтегрувати переселенців до місцевих ринків праці. Він пропонує їм ваучери на навчання і здобути кваліфікацію чи перепідготовку, як у вишах, так і у ПТУ. В минулому році 22 особи з числа ВПО виявили таке бажання. Цього року 2 особи змінили свою кваліфікацію. Загалом лікарі проходили стажування, продавці з гуртової та роздрібної торгівлі, вчителі, але найбільше медицина", – розповіла Галина Скоковська.

Фото: Суспільне Вінниця

За її словами, традиційно затребувані люди з інструментами для сільського господарства, машиністи, трактористи й водії.

"25% у нас – це переробне виробництво. Будівництво, транспорт. В цьому році переселенці активніше стали шукати роботу. Вони вже визначилися, що найближчі роки будуть проживати в цьому регіоні. Пропозиції вакансій вони сприймають краще, легше. Бажають перенавчатися. Програми уряди цьому також сприяють. В минулому році була така програма "єРобота” і через неї 20 осіб з ВПО відкрили власну справу і отримали гранти для розвитку. Зараз ваучери на навчання впроваджуються, щоб люди могли підвищити свій професійний рівень", – пояснила Галина Скоковська.

Переселенка з Харкова Яна Карацюба за фахом вчителька. У липні минулого року азом із родиною переїхала до Тульчина. Наразі працює в місцевому кафе кухаркою. На обліку у центрі зайнятості була більше місяця.

"Через центр зайнятості мені запропонували швачку, але там потрібний був досвід. М'ясокомбінат gропонували, але там зарплата не влаштувала. Ще були місця на базарі, але там теж не стабільна робота. Прийшла на роботу, то дівчата показали усі процеси й секрети. Потім було стажування", – розповіла Яна Карацюба.

Працює у цьому кафе та паралельно закінчує навчання у Вінницькому училищі 22-річна переселенка з Херсону Марія Бурдучьова. У Тульчині дівчина вже рік. В окупації залишилися її батьки.

"Потрібно було за щось жити, заробляти. Зараз не так легко, ціни щодня ростуть. Також треба було допомагати батькам. Там були дуже дорогі продукти, то я тут скуплялася і переправляла їм пакунки через волонтерів. Ми всі нерувавали, бо не знали, чи вона взагалі доїде", – розказала Марія Бурдучьова.

Наразі на обліку у обласному центрі зайнятості у пошуках роботи 5,5 тисяч безробітних, з них 3,5 тисячі отримують допомогу по безробіттю. 459 людей – це ВПО, повідомила директорка обласного центру зайнятості Галина Скоковська. Найактуальнішими вакансіями для подільського ринку праці залишаються сезонні аграрні робітники.

Новости Украины