Прем’єр Індії вилетів до США: на чий бік стане ще одна наддержава?

Прем'єр Індії вилетів до США: на чий бік стане ще одна наддержава?

Фото: REUTERS/Evelyn Hockstein

Війна в Україні підштовхнула трансформацію союзів і коаліцій, що існують у світі. У той час як Росія зблизилася з Китаєм та іншими країнами з авторитарними режимами, Індія прагне налагодити добрі та взаємовигідні відносини зі США.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді 21 червня розпочав свій триденний візит до цієї країни. І його вже назвали поворотним моментом у двосторонніх відносинах країн. У центрі уваги буде поглиблення співробітництва в оборонній промисловості та сфері технологій.

Індійського прем’єра зустрінуть у США як найближчого союзника

Про важливість цього візиту для обох країн говорить сам графік поїздки Нарендрі Моді. Прем’єр-міністр Індії у Нью-Йорку проведе низку зустрічей, звідки пізніше вирушить до Вашингтона на переговори з президентом США Джо Байденом. Очікується, що Моді відвідає авіабазу «Ендрюс», де він зустрінеться із групою американців індійського походження.

22 червня він візьме участь у святкуванні Міжнародного дня йоги у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Після цього Моді попрямує до Вашингтона. За інформацією індійських ЗМІ, увечері він запрошений на невелику приватну вечерю з Байденом та його дружиною.

22 червня у Білому домі пройде офіційна урочиста церемонія зустрічі індійського прем’єра. На неї запрошено понад 1 тисячу осіб. Потім Моді та Байден проведуть переговори, після яких вирушать до Конгресу США, де індійський прем’єр виступить із промовою.

— Це важливий крок у наших стосунках. Це дуже значний візит, дуже важливий візит, — заявив міністр закордонних справ Індії Вінай Кватра.

Як повідомляє Reuters, очікується, що цей візит надасть Індії доступу до критично важливих американських технологій, якими Вашингтон рідко ділиться з іншими країнами, зміцнить новий зв’язок, заснований не лише на глобальній політиці, а й на бізнесі та економічних інтересах.

Водночас обговорюватиметься співпраця у галузі напівпровідників, кіберпростору, аерокосмічної сфери, стратегічної інфраструктури та зв’язку, комерційних космічних проектів, квантових обчислень, а також використання штучного інтелекту у промисловій та оборонній сферах.

— Американці дуже зацікавлені в Індії як противагу Китаю і хочуть відірвати її від Росії. Наприклад, компанія Apple проводить релокацію своїх виробництв із Китаю саме до Індії. І зараз американці домагатимуться від Делі, щоб вони не купували російську нафту та зброю та підтримали санкції проти Росії. А натомість Вашингтон запропонує їм свої новітні технології. Та й зараз Індія вже починає зменшувати свої покупки зброї в Росії, — розповів експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Індія «за мир» в Україні

Напередодні свого візиту до США Нарендра Моді заявив, що його країна не займає нейтральної позиції щодо війни в Україні, а виступає за мир, дотримання міжнародного права і суверенітету, а також підтримує всі спроби домогтися мирного врегулювання «конфлікту».

Але за фактом Індія досі так і не оприлюднила свою чітку позицію з цього питання. Незважаючи на заяву прем’єр-міністра Нарендри Моді, Делі все ж таки більше схиляється до нейтралітету в цьому питанні.

Наприклад, протягом усієї війни в Україні Індія відмовлялася підтримувати санкції США та Заходу проти Росії. Це відбувається незважаючи на те, що Індія стає все більш важливим партнером США в галузі безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні, оскільки Вашингтон та Нью-Делі співпрацюють у стримуванні китайської агресії та експансіонізму.

А це викликано тим, що Росія та Індія також мають тісні військові зв’язки, оскільки Нью-Делі імпортує з Москви військову техніку, в тому числі системи протиракетної оборони. Крім того, можна припустити, що ці покупки будуть продовжуватись і в майбутньому, і, отже, такі зв’язки нелегко розірвати.

Крім цього, Індія, як і раніше, має доступ до російської нафти. З початку війни Росія стала третім за величиною постачальником нафти у Делі. А за даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу, Індія є найбільшим імпортером озброєнь у світі. І за п’ять років до російського вторгнення в Україну вона отримувала 45% техніки із Росії.

Є ще один фактор – якби Делі розірвав зв’язки з Росією, Москву, природно, залучили б супротивники Індії у регіоні – Пакистан та Китай.

Прем'єр Індії вилетів до США: на чий бік стане ще одна наддержава?

Прем'єр Індії вилетів до США: на чий бік стане ще одна наддержава?

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді вже встиг зустрітися із Ілоном Маском. Фото: Press Information Bureau/Handout via REUTERS

Індії найбільше підходить нейтральність

Тому найбільш вдалий варіант для Індії зараз — залишатися нейтральною. Індія не може обрати ні російську, ні українську сторону у цьому конфлікті. Вибір Росії замість України викличе невдоволення Сполучених Штатів та вплине на Індію. Крім того, Індія потребує підтримки США для протидії Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. Підтримка України та викриття Росії може призвести до турбулентності у російсько-індійських відносинах. Це також завдало б серйозних збитків військовим та енергетичним потребам Індії.

— Індія не може собі дозволити відверто зайняти той чи інший бік у війні в Україні. З одного боку, вона отримує від Росії нафту з великим дисконтом, вона просто заробляє на цьому. З іншого боку, не може відкрито підтримати Росію, побоюючись зіпсувати відносини із США. До того ж, для індусів війна в Україні – це щось таке далеке і незрозуміле. Як для нас, наприклад, зіткнення індусів та мусульман у Пенджабі. До того ж Індія зараз не має таких амбіцій, як Китай – стати миротворцем, — пояснює Іван Ступак.

Чому Індія така важлива для світу і США

До позиції Індії змушені дослухатися, бо це найбільша за чисельністю населення країна світу. Крім цього, сьогодні Індія – це п’ята за величиною економіка, а до 2030 року вона може посісти третє, після США та Китаю, місце. Індія також є країною з найшвидшою економікою. 2023 року Світовий банк прогнозує зростання її ВВП на 6,9%. Ну і до того ж, Індія – це офіційно визнана всім світом ядерна держава.

У Білому домі напередодні поїздки вказували, що візит Моді «підтвердить глибоку та тісну співпрацю між США та Індією та теплі сімейні і дружні стосунки, які пов’язують американців та індійців разом». Західні ЗМІ також зазначають, що Моді та Байден порушать на переговорах тему взаємодії в оборонній промисловості і у сфері технологій.

Слід зазначити, що співпраця США та Індії поглиблюється вже близько 20 років. Відносини вперше помітно покращилися після того, як Вашингтон переглянув свою політику в регіоні та приділив особливу увагу Індії – визнав її ядерний статус, відновив постачання військової техніки, перервані після індійських ядерних випробувань 1998-го, та почав проводити спільні військові навчання.

З індійської сторони, прем’єр-міністр Нарендра Моді з приходу до влади у 2014 році обрав курс на поглиблення співпраці зі США, особливо у сфері оборони та безпеки.

Зараз Сполучені Штати розглядають Індію як важливого партнера у своїх спробах протистояти впливу Китаю та зміцнити безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні. Крім того, Вашингтон хоче віддалити Індію від її традиційного оборонного партнера — Росії.

А тим часом

Президент Володимир Зеленський призначив Олександра Поліщука Повноважним та Надзвичайним послом України в Індії. Поліщук – генерал-майор запасу та магістр держуправління у сфері національної безпеки.

З жовтня 2019 року обіймав посаду заступника міністра оборони. Він голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

З 2020 до 2022 року був членом делегації Тристоронньої контактної групи в Мінську, був представником у робочій підгрупі з питань безпеки.

Має досвід дипломатичної служби на посаді заступника військового представника Місії України при НАТО з 2004 до 2007 рр.

Джерело

Новости Украины