Президент Молдови оголосила про створення центру боротьби з роспропагандою

Президент Молдови оголосила про створення центру боротьби з роспропагандою

Фото: presedinte.md

Мая Санду оголосила про створення Національного центру захисту інформації та боротьби з пропагандою під назвою PATRIOT. Про це 29 травня йдеться у повідомленні на сайті президента Молдови.

Глава держави оголосила про нову законодавчу ініціативу, завданням якої є координація державної політики у сфері інформаційної безпеки та боротьби з дезінформацією на національному рівні.

За словами Маї Санду, пропаганда є прямою загрозою безпеці Молдови й ставить у небезпечне становище вільне, демократичне та процвітаюче майбутнє країни.

— Ті, хто запускає та поширює хибні відомості, хочуть спровокувати страх, ненависть та розкол. Щодня Кремль та злочинні угруповання здійснюють гібридні атаки, використовуючи зброю пропаганди, щоб посіяти ненависть у Молдові, послабити нашу довіру один до одного та довіру до власної держави, — заявила вона.

Президент наголосила, що Молдову необхідно захистити від інформаційних атак та підвищити рівень стійкості громадян до дезінформації.

У повній заяві Маї Санду йдеться, що понад 30 років, з моменту здобуття незалежності, Молдова стикається з постійним потоком погроз. Країна піддається шантажу, ембарго, страждає від крадіжок, схем з відмивання грошей та гібридних загроз, мета яких – заблокувати розвиток країни та перешкодити зростанню добробуту громадян.

— У більшості випадків атаки йдуть з-за меж країни, проте щоразу і тут, серед нас, перебувають зрадники. Вони намагаються нас розділяти, намагаються нацьковувати один на одного, щоб зробити нас уразливими, — заявила Санду.

Президент зазначила, що атаки на Молдову посилились із початком нападу Росії на Україну. За словами Маї Санду, «країну перманентно намагаються затягнути в минуле, занурити у темряву, де немає жодних перспектив розвитку». Лише завдяки стійкості та мужності українців Росія не може напасти на Молдову військовим шляхом.

— Кремль не в змозі дістатися до нас на танках, проте витрачає величезні суми на просування брехні у засобах масової інформації та соціальних мережах, фінансують брудними грошима злочинні угруповання, які намагаються зупинити нас на нашому шляху розвитку країни.

Брехня, що транслюється по телебаченню та в інтернеті, стала найбільш небезпечною зброєю, за допомогою якої нас сьогодні атакують. Неймовірні обсяги грошей, фабрики тролів, що цілодобово працюють, численні канали ЗМІ, що обслуговують інтереси низки організованих злочинних угруповань, — все це для того, щоб за допомогою низки атак послабити Молдову, — йдеться в заяві лідера.

30 травня текст законопроєкту опублікують на сайті президентури, до кінця червня документ направлять до парламенту.

13 лютого Санду заявила про план Росії захопити владу в Молдові. За її словами, заяви президента України Володимира Зеленського щодо планів Росії дестабілізувати республіку підтверджені молдавськими інститутами. 

9 лютого  Володимир Зеленський на засіданні Євроради у Брюсселі заявив про загрозу Молдові з боку Росії. Він розповів із посиланням на розвідку, що РФ створила план руйнування політичної ситуації у Молдові. 

Джерело

Новости Украины