Прихопив радикуліт: коли не можна зволікати

Проблеми зі спиною можуть з’явитися в будь-якому віці. Хронічні хвороби дедалі частіше виникають навіть у молодих людей, а серед старшого покоління стають сумною нормою. Одна з проблем, що може спіткати практично в будь-якому віці, – це радикуліт. Він найчастіше виникає приблизно після 30 років і, якщо нічого з цим не робити, може супроводжувати вас протягом усього життя.

Одразу варто зауважити, що радикуліт – це не окрема хвороба, а радше синдром, який виникає в нашій спині через інші хвороби. Зрозуміти, що саме викликало радикуліт, без допомоги лікаря неможливо. По суті, таким чином себе можуть проявити найрізноманітніші хвороби хребта. А холод чи важка праця на городі лише запускають цей процес.

Про що вам каже спина

Для того аби зрозуміти, про що сигналізує гострий біль у попереку, який в основному і називають радикулітом, треба розібратися, а що, власне, означає це слово.

Так, «радікулус» із латини перекладається як «корінець». Саме так називають нервові відростки, що оточують наш хребет протягом усієї довжини. Інколи один із них запалюється. Це викликає так званий прострілюючий біль. Він сковує рухи та може віддавати в інші частини тіла, буквально аж до п’ят. Власне тому народна назва радикуліту якраз і описує цей стан найбільш влучно – простріл.

За словами головного лікаря центру вертебрології та реабілітації «Авангард Мед», лікаря-вертебролога Олексія Казакова, радикуліт з’являється лише у відповідь на подразнення.

– Біль може з’явитися після переохолодження, після надмірної фізичної роботи або просто після підняття важкого вантажу на нерозім’яту спину. Радикуліт – це збірна назва болю в поясниці, який завжди сигналізує про хворобу, але зрозуміти, яку саме, досить важко, адже симптоми схожі – різкий прострілюючий біль. Якщо В людини повністю здорова спина, то вона витримає фізичні навантаження і переохолодження. І навряд чи в неї буде радикуліт. Він трапляється у людей, спина яких уже хвора й може свідчити про остеохондроз чи артроз. А переохолодження чи перевантаження просто стають пусковим механізмом, а не причиною, – наголосив Олексій Казаков.

Загалом, серед причин, які призводять до радикуліту, можуть бути недоліковані до кінця старі або нові травми спини, грижі та вже згадані артрози й остеохондрози.

Якщо біль не пройшов

Незважаючи на серйозність симптому, угамувати його можна самостійно. Так, найперше, що треба зробити, прибрати дію подразника. Наприклад, коли радикуліт прихопив вас під час перенесення важкого вантажу, зупиніться та покладіть те, що несли. Не зробите цього – буде гірше.

– Радикуліт може прихопити під час купання. У такому випадку треба одразу вилізти з води. Якщо спина заболіла на городі – припиніть працювати. Взагалі, потрібно одразу знерухомити ту частину хребта, яка почала «стріляти». Для цього потрібно лягти на бік, протилежний від того, де заболіло. Потім потрібно знеболити та зняти запалення. Для цього використайте протизапальні мазі, які є в домашній аптечці. Можна випити й пігулку від болю, наприклад ібупрофен. Його можна «прописати» собі самостійно. Але решту препаратів має призначати лікар, – розповів Олексій Казаков.

Найбільш поширена і, мабуть, найфатальніша помилка, яку можна зробити під час радикуліту, – прогріти спину. Робити це категорично заборонено. Навіть, якщо радикуліт виник у вас після переохолодження. Так, попри те, що одразу боліти стане менше, набряк навпаки посилиться і після нетривалого полегшення скоро біль стане нестерпним. У критичних випадках можна потрапити навіть до неврологічного відділення, де набряк зніматимуть за допомогою крапельниць.

Якщо ж все зробити правильно, то за короткий час біль почне поступово минати і згодом зникне зовсім. У таких випадках, якщо немає особливого бажання, і до лікаря можна не ходити. Однак коли легше не стає або біль проходить надто вже повільно, потрібно звертатися до лікаря.

У будь-якому разі, навіть якщо радикуліт відступив досить швидко і спина більше не турбує, варто знати: з нею щось не так. І рано чи пізно це може повторитися за інших умов.

Сучасна медицина справляється з радикулітом та більшістю хвороб, які його викликають, відносно легко. Тож бажано все-таки не відкладати.

– У сучасній медицині після зняття гострого періоду більшість радикулітів ефективно лікують фізіотерапевтично (електротерапія, лазеротерапія, глибока спрямована контактна діатермія).

Якщо трапився радикуліт – це свідчить про «поломку» в спині. Тобто, по суті, радикуліт – це індикатор більш серйозних проблем. Завдання людини, у якої він стався, –використати все, щоб покращити собі якість життя, тобто зняти симптоми, і протягом трьох діб звернутися до лікаря. А вже лікар з’ясує причини та призначить ефективне лікування.

Бо якщо «радикуліт» не лікувати – це може закінчитися появою хронічного больового синдрому. Тобто спина в людини болітиме постійно. А це лікується набагато важче, – розповів лікар-вертебролог Олексій Казаков.

Источник

Новости Украины