Приміщення у центрі Чернівців, яке орендує «Гойра Груп», можуть відремонтувати частково за гроші орендної плати

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Орендоване приміщення на Центральній площі. Фото: Суспільне Чернівці

Приміщення на Центральній площі Чернівців, яке орендує товариство "Гойра Груп", ремонтують. Частину витрат на ремонт планують врахувати у вартість орендної плати – проєкт рішення про це винесли на розгляд виконкому. Міський голова Роман Клічук каже, це є пільгою для бізнесу, який користується приміщеннями міста. Суспільне Чернівці розповідає, що відомо про ремонт.

"Це пільга для бізнесу"

В орендованому приміщенні на розі вулиць Університетської та Поштової проводять ремонтно-реставраційні роботи. 14 серпня на сайті міської ради оприлюднили проєкт рішення виконавчого комітету, щоб надати згоду зарахувати витрати орендаря на ремонт в рахунок орендної плати.

На пресконференції 6 серпня міський голова Роман Клічук розповів, такі рішення – "звичайна практика для бізнесу, який користується приміщеннями міста". За його словами, підприємство-орендар ремонтуватиме приміщення впродовж дев'яти місяців.

Для підприємців діє пільга, за якою невід'ємні поліпшення комунального майна можна зробити за рахунок орендної плати.

"Це колосальна сума ремонту, а пільга може бути тільки на три місяці. Цей проєкт рішення ще має пройти погодження. Це пільга, яка надається бізнесу ще до відкриття, коли він не працює, але оренду сплачує. Будь-який підприємець, якщо бере приміщення у міста, може використовувати цю пільгу", – каже Клічук.

Проєкт рішення виконкому. Джерело: Чернівецька міська рада

Який ремонт проводять

Згідно з порядком здійснення ремонту та невід'ємних поліпшень комунального майна, якщо орендоване майно неможливо використовувати за призначенням внаслідок його незадовільного стану, орендар має право на зарахування витрат на здійснення капітального ремонту в рахунок орендної плати один раз протягом строку оренди.

У пресслужбі міської ради повідомили Суспільному, що інтер'єри орендованих приміщень перебували у незадовільному стані – їхнє історичне планування порушили ще у часи Радянського союзу.

Будівля на Центральній площі є пам'яткою архітектури національного значення як будівля колишнього готелю "Золотий лев". Проєктну документацію щодо ремонту приміщення виготовив сертифікований архітектор, повідомили Суспільному у пресслужбі міської ради. Міське управління охорони культурної спадщини та обласне управління культури погодили проведення ремонту.

Приміщення є пам’яткою архітектури. Фото: Суспільне Чернівці

Загальна площа орендованих приміщень – майже 670 квадратних метрів, зокрема на першому поверсі та в підвалі. Згідно з проєктом рішення, у приміщенні проводять реставраційний ремонт. Там планують замінити двері та вікна, прокласти водопровідні та каналізаційні мережі, а також зашпаклювати стіни всередині будівлі, замазати тріщини та гідроізолювати підлогу.

Це робить товариство "Гойра Груп", яке орендує приміщення на п'ять років. Вартість оренди складає 400 тисяч гривень на місяць.

Що відомо про оренду

Приміщення здали в оренду через аукціон, на який подались шість учасників. Стартова вартість становила майже 60 тисяч гривень. Різниця між переможцем і наступним у списку кандидатом склала 1 гривню.

За даними порталу YouControl, підприємство "Гойра груп" займається ресторанною справою, мобільним харчуванням, роздрібною торгівлею. Кінцевим власником фірми є міський голова Чернівців Роман Клічук.

За умовами аукціону, будівлю можна використовувати за будь-яким призначенням, крім розміщення казино, оскільки поруч є навчальні заклади. Також є можливість здавати приміщення в суборенду. За словами Клічука, в орендованому приміщенні буде заклад громадського харчування.

Раніше ми розповідали у відео, що відомо про оренду приміщення на Центральній площі:

Читати ще

Читати ще Приміщення на Центральній площі Чернівців орендуватиме «Гойра Груп»: що відомо

Новости Украины