Приватний будинок в Україні 2022: будівництво, особливості, ціни

Воєнний стан в Україні кардинально змінив життя багатьох людей, змусив пристосовуватися та знаходити нові можливості. Однак громадяни так чи інакше намагаються продовжувати жити повноцінним життям, будувати приватні будинки для своєї сім’ї, розвивати себе і свою справу, знаходити позитивні моменти тощо. І якщо говорити суто про будівництво приватних будинків, то для когось — це здійснення давно наміченого плану, а для когось — вимушений захід у зв’язку з втратою житла. З огляду на ці обставини варто проаналізувати можливість і доступність будівництва приватних будинків в Україні.

Будівництво будинку та воєнний стан

Незважаючи на надзвичайні умови, що склалися в країні, сфера будівництва не зупинилася. Особливо вона є актуальною для тих, хто залишився без даху над головою. Варіантів швидко і недорого побудувати будинок для сім’ї на сьогоднішній день досить багато, проте всіх цікавить саме доступність проведення безпосередньо процесу будівництва.

Що стосується цього питання, відповідаємо — у 2022 році Уряд ухвалив рішення, за яким подати та отримати дозвільні та реєстраційні документи в період воєнного стану та протягом року після його припинення/скасування стає набагато простіше. Незважаючи на те, що це рішення більшою мірою сконцентровано на постраждалих будівлях, процес створення нових будинків також входить у його рамки.

Який приватний будинок побудувати у 2022 році?

Оскільки з доступністю будівництва питання роз’яснено, на думку спадає наступне — який будинок побудувати? Спектр технологій будівництва досить широкий, але найактуальнішими були і залишаються:

  • будинки з газобетону (екологічні, економічні, швидкі у зведенні, тепло- і звукоізольовані, з циркуляцією повітря і стійкістю до температурних режимів);
  • будинки з цегли (довговічні, надійні, міцні, естетично красиві, але дорожчі);
  • каркасні будинки (швидкозводимі, високофункціональні, екологічні, практичні та затишні, однак дорогі через ціни на сировину для будматеріалів);
  • модульні будинки (швидкомонтовані, легкі, мобільні, екологічні, енергоефективні, з готовим ремонтом);
  • будинки з дерева (автентичні, атмосферні, екологічні, натуральні та красиві, але не дешеві).

Вартість будівництва та матеріалів

Важливо розуміти, що процес будівництва — це завжди великі суми. Непідготовленим братися за зведення будинку — нерозумно, тому давайте розглянемо з чого формується вартість. Основні моменти, які потрібно враховувати — це:

  • геологія та геодезія;
  • встановлення фундаменту;
  • підбір будівельних матеріалів;
  • тип перекриття і покрівлі;
  • будівельні роботи та оздоблення.

Звичайно ж, свої корективи вносить воєнний стан. Так, за останній час можна спостерігати стрімке зростання цін на будівельні матеріали. Ось короткий аналіз за 2021 і 2022 роки відповідно:

  1. Бетон М250 С16/20 В20 П4 W6 F100 — 1960/2400 грн за м³.
  2. Арматура — 24-25/28-30 тис. грн за тонну.
  3. Газоблок — 2180/3400 грн за м³.
  4. Металочерепиця матова 0,5 мм — 290-320/385 грн за м².
  5. Бітумна черепиця двошарова — 230-250/350 грн за м².

8IuJrYvKkU9Rm-6SIfrS6BpZA0nAXSwPdFiR2cm_Au7T_npnIDhLvFdUWc8Y_oYZDQCath5mOgbBmfsspShMaaOlElGRMvmrnj0e7vuur8dIgd-VbyOIGbsemBboHmN2fwuB1Rarn967XWIGtAkjWWVyUW0P_Pm6fotsH8OrvuI9oNM381S8eCMIlUhkLw

На чому можна заощадити під час будівництва?

Деякі моменти, які, звісно ж, можна і потрібно передбачити заздалегідь, можуть істотно заощадити ваші особисті кошти. Отже:

  1. Продумайте кількість кімнат, зіставте з числом мешканців.
  2. Перевіряйте постачальників і лише потім купуйте будматеріали, звертайте увагу на сезонність.
  3. Зупиніться на простішому варіанті планування і дизайну.

Заощадити на проектуванні можна, вибравши один із типових проектів, пропонованих підрядником. І, звісно, до вибору будівельної компанії слід поставитися з усією серйозністю.

Новости Украины