Про електроенергію для «окремо взятого Кам’янського»

Останнім часом чимало кам’янчан ставлять запитання: чому в нашому місті, на території  якого разташована Середньодніпровська (колишня Дніпродзержинскька) ГЕС, часто бувають віялові відключення енергопостачання? Адже, за думкою деяких містян, якщо у нас є ГЕС, то й електроенергія повинна нам постачатись у першу чергу. 

Ми вирішили з’ясувати, чи дійсно має Кам’янське якісь пільги на енергопостачання  як місто, де розташована гідроелектростанція. Наш співрозмовник – директор Середньодніпровської ГЕС Вадим Медьєши.

—    Вадиме Іштвановичу, чи може «Середньодніпровська ГЕС» забезпечити пільгове постачання електричної енергії в м. Кам’янське на підставі того, що ГЕС територіально знаходиться у місті?
—    Одразу кажу — ні. Постачати електричну енергію в окремо взяте місто ми не маємо технічної можливості. Крім того, ми залежимо від гідроресурсу у водосховищах і наше основне завдання – це не тільки виробіток електричної енергії, але і забезпечення покриття пікових графіків навантажень, регулювання частоти і потужності та створення мобільного аварійного резерву  в об’єднаній енергосистемі країни.
—    Куди постачається електрична енергія, вироблена Середньодніпровською ГЕС? 
—    Вся вироблена електрична енергія надходить до Об’єднаної енергосистеми України. За умов нормальної роботи, далі Укренерго координує передачу електроенергії до обленерго. А ті, в свою чергу, координують подачу до  населених пунктів.
—    Чи може  міська влада якимось чином впливати на керівництво ГЕС, наприклад, вимагати збільшити обсяги постачання електроенергії у місто?
—    Ні, не може. Компанія Укргідроенерго, до складу якої входимо і ми — державне підприємство, і ми працюємо в Об’єднаній енергосистемі України згідно диспетчерських графіків НЕК «Укренерго». Саме вони забезпечують баланс виробництва, споживання електроенергії і потужності в енергосистемі в режимі реального часу. Простіше кажучи, вони керують енергосистемою країни.

Джерело

Новости Украины