Прочитав 138 книг упродовж року: Леонід Басістий з Хмельниччини про хобі, яким займається усе життя

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Леонід Басістий, грудень 2023, Хмельниччина. Фото: Тетяна Гаврилюк

70-річний Леонід Басістий — військовий на пенсії. Понад 20 років працював сапером, служив у Німеччині, Казахстані, Туркменістані й Афганістані. Наразі проживає у селі Волошин, що на Хмельниччині. Упродовж трьох років чоловік — читач бібліотеки-філії № 23. З початку року він прочитав 138 книг.

Про це розповіла бібліотекарка іванковецької бібліотеки-філії № 23 Тетяна Гаврилюк.

За її словами, майже кожні два тижні підбирає для Леоніда Басістого 8-12 книг.

"Перший раз я підібрала Леоніду п’ять книжок, він прочитав їх за декілька днів. Потім запитала у нього, що любить читати. Виявилось, йому до вподоби історична тематика. Чоловік прочитав усі книжки цієї теми, які є у нас в бібліотеці, тому для нього окремо беру книжки у хмельницькій центральній публічній бібліотеці. З останнього Леонід Басістий прочитав твори В. Чемериса, В. Шкляра, М. та С. Дяченків, А. Дехтяренка, Ю. Винничука, братів Капранових. Коли підбираю йому нові книжки, перевіряю у формулярі, чи не читав він цього, щоб не повторювати", — пояснила Тетяна Гаврилюк.

Суспільне Хмельницький поспілкувалось з Леонідом Басістим про те, скільки часу приділяє книгам, і як читання стало його улюбленою справою.

Звідки з’явився інтерес до читання?

Мій старший троюрідний брат був священником, дуже освіченою людиною. Його книжки зберігались у нас вдома, більшість з них були релігійної тематики. У дитинстві я звернув увагу на цю літературу. Усі думали, що я теж буду священником. З цього все почалось. Упродовж життя я постійно читаю. Це допомагає трохи забути про наявні проблеми. Крім того, читання — це моє хобі.

Скільки часу приділяєте літературі?

У мене багато вільного часу. Я погано сплю, бо мої два сини воюють. Щоб час йшов швидше, читаю. Кожна книжка сама собою цікава, тому не маю улюбленої. У середньому одну книжку читаю за два-три дні, приділяючи цьому 5-6 годин щодня. Мені рекомендували купити планшет, але не люблю читати з екрана, звичайна книга мені краща.

Які книги подобається читати?

Мені подобається історична тематика. Мій дідусь був вчителем історія, я теж хотів здобути цей фах, на жаль, не вдалось. Люблю читати про навали Золотої Орди, про Чингісхана, про період становлення і розвитку Київської Русі. Я дуже радий, що зараз є багато сучасних українських письменників, які гарно розповідають про нашу державу. Я мало знаю про Україну, бо як у юності виїхав на службу, то повернувся додому майже через тридцять років. При радянській владі української літератури майже не було. Якщо була, то її часто друкували російською. Наприклад, письменник Роман Іваничук у книзі "Орда" яскраво описав навалу Петра I на Батурин, як боровся наш народ із загарбницьким гнітом української нації. Складається враження, що події описані у книжці, повторюються сьогодні.

Ви займаєтесь письменницькою творчістю?

Я писав вірші про свою службу, про це ще хотів написати книгу. Мав напрацювання, але в Афганістані потрапив у шпиталь, щоденники пропали, а потім все так закрутилось, що було не до творчості. У мене була своя бібліотека, де мав приблизно 400 книжок, але я її віддав знайомій вчительці.

Що рекомендуєте читати аудиторії Суспільне Хмельницький?

В армії я завжди казав солдатам, як маєте вільний час, не бийте байдики, а йдіть у бібліотеку. Зараз рекомендую людям читати історичну літературу, завдяки цьому з’являється почуття патріотизму. Я вважаю, потрібно більше цікавитися інформацією про рідний край, щоб знати, якими важкими шляхами Україна здобувала незалежність.

Новости Украины