Профілактика раку молочних залоз: у Вінниці триває проєкт «Рожевий місяць»

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Кабінет мамолога. Суспільне Вінниця

Про це Суспільному розповів директор лікувального закладу Сергій Перегончук. За його словами, наразі на обліку лікувального закладу 7603 жінки, хворих на рак молочної залози. Аби запобігти захворюванню, жінка до 40 років повинна щороку проходити профілактичне ультразвукове дослідження, після 40 — робити мамографію.

"З початку жовтня перевірку лікаря-мамолога та ультразвукове дослідження пройшли понад 560 жінок, на цей час 180 пацієнткам провели мамографію. В громадах більш ніж 300 пацієнтів. Також виїжджаємо в райони для того, щоб охопити більшу кількість жінок", — сказав Перегончук.

Лікар Андрій Клекот робить огляд пацієнтки. Суспільне Вінниця

Проєкт "Рожевий місяць" в Подільському онкоцентрі проводять щороку у жовні. Роблять це, аби попередити рак молочних залоз у жінок або виявити хворобу на ранніх стадіях, розповів лікар-мамолог Андрій Клекот.

"Жінки мало приходять на профогляди. З чим це повʼязано: це і соціально-економічні проблеми, і війна, і неможливість вчасно приїхати. Але кожна жінка повинна розуміти: найкраще лікування — це профілактика", — сказав Андрій Клекот.

Рак помолодшав, говорить медичний директор з хірургічної роботи онкоцентру Олександр Ґудзь. Наразі це захворювання виявляють у жінок віком від 20 років. Щотижня в мамологічному відділенні онкоцентрі оперують від 7 до 20 пацієнток.

"Основна тенденція хірургічного лікування раку молочної залози — це органозбережні операції. Це зменшує післяопераційний період жінок у короткі терміни повернутися до роботи й у соціум", — сказав Олександр Ґудзь.

За словами Сергія Перегончука, проєкт "Рожевий місяць" у лікувальному закладі реалізовуватимуть до кінця жовтня. Безкоштовні обстеження жінки можуть пройти за наявності електронного направлення від сімейного лікаря.

Лікар робить УЗД молочної залози в пацієнтки. Суспільне Вінниця

На огляд до лікаря-мамолога в Подільський регіональний центр онкології прийшла 57-річна вінничанка Олена Спас. Вона розповіла, що профілактичне обстеження молочних залоз намагається проходити щороку.

"Кожній жінці потрібно щороку проходити й мамографію, й УЗД, і консультацію мамолога, щоб запобігти непоправному", — сказала Олена Спас.

Подільський регіональний онкоцентр. Суспільне Вінниця

59-річна Світлана Корнієнко прийшла на плановий огляд. Жінка проходить ультразвукове дослідження молочних залоз після оперативного втручання. Вона розповіла, що діагноз "рак" їй поставили торік у грудні.

"Я зразу пішла до мамолога, сказали, що рак 1 стадії, карценома агресивна. Вже пройшла 5 хіміотерапій. Частіше треба перевірятися, до лікарів ходити, робити УЗД", — сказала Світлана Корнієнко.

Новости Украины