Психологи, юристи і хібукотерапія для дітей та дорослих: на Київщині працює Хаб підтримки сімей військовослужбовців

Тренінг для дорослих «Як підтримати свою дитину під час війни?», Буча, 13 жовтня 2024 року. Суспільне/Аліна Бурцева

На Київщині у Бучі відбулося відкриття Хабу підтримки сімей військовослужбовців. Цей проєкт створили для того, щоб кожна родина могла отримати необхідну допомогу та підтримку. Приходити можуть усі, хто потребують допомоги.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Хаб для сімей захисників та захисниць відкрили у Бучі на базі Пластового Вишкільного центру. Тут можна отримати індивідуальні психологічні та юридичні консультації. Також у Хабі організовуватимуть тренінги, майстер-класи та арт-терапію.

Майстер-клас для дітей. Суспільне/Аліна Бурцева

Зокрема, для дітей передбачені творчі заняття, які проходитимуть паралельно з заняттями для дорослих. Для проведення заходів залучають волонтерів. Приєднатися до безоплатних івентів можуть не лише родини військових, але й ті, хто просто потребує допомоги. Наразі в межах Хабу провели тренінг для дорослих "Як підтримати свою дитину під час війни?" та хенд-мейд майстер-клас для дітей.

За словами, директорки Пластового Вишкільного центру у Бучі Діани Прідьми, Хаб організували протягом тижня, оскільки одразу зголосилися працювати психологи і волонтери. Також в межах проєкту буде проводитися хібукотерапіяТерапія за допомогою іграшкового песика з довгими лапами, з яким можна обійматися. Всі послуги безкоштовні.

Ідея виникла, зокрема, через те, що багато працівників Пластового Вишкільного центру служать в лавах ЗСУ. Тож їхні близькі, зокрема, дружини та діти потребують допомоги. Але доступ до хабу необмежений за статусом, віком та місцем проживання.

"Плануємо робити кілька виїздів по області. Не тільки обмежуватися Бучанською громадою. Але це буде згодом", — каже Прідьма.

Вона зауважила, що наразі є близько 50 запитів від місцевих жителів. Поки що зустрічі із юристами у Хабі організовуватимуть щотижня, хібукотерапію проводитимуть 2 рази на тиждень, а психологи працюватимуть залежно від запитів.

Майстер-клас для дітей. Суспільне/Аліна Бурцева

Тут, зокрема, працюватиме психологиня зі стажем 10 років Вікторія Нечипоренко. Жінка розповідає, що вона сама дружина військовослужбовця. Тому, працюючи із дружинами та дітьми військових, розуміє їхні переживання та обставини ще й зі свого життєвого досвіду.

"Це індивідуальні консультації за запитом (у Хабі — ред.), це буде група взаємопідтримки. Це люди, у яких точно не виникатиме думка: "Мене не зрозуміють". Тому що часто у дружин військовослужбовців, іноді і у дітей, буває таке відчуття, що їх не розуміють", — каже Нечипоренко.

Катерина Одінокова, дружина військовослужбовця, розповіла, що дізналася про тренінг у хабі із соцмереж. Заповнила анкету, отримала запрошення і прийшла сюди із сином. Каже, що їй сподобалося і вона планує відвідувати такі зустрічі систематично, також запишеться на індивідуальну консультацію із психологом.

"Я прийшла якусь підтримку отримати, десь взяти сили. Тому що сама з дитиною без чоловіка третій рік — це дуже важко. Я спустошена зсередини. Я прийшла, щоб в компанії однодумців знайти ці сили, підтримку, щоб жити далі", — сказала Одінокова.

Про наступні події у Хабі можна буде дізнаватися через соцмережі Пластового Вишкільного центру.

Раніше повідомлялося, що у Бучанській громаді організовують групи підтримки для дружин військовослужбовців. Така групова терапія дозволить навчитися керувати своїми емоціями та опанувати навички самопідтримки у найскладніші моменти.

Читати ще

Читати ще Для підтримки родин військовослужбовців та ВПО: на Київщині відкрили центр життєстійкості

Читати ще На Київщині відкрили два ветеранські хаби. Які послуги можна отримати

Джерело

Новости Украины