Пункти пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ» на Буковині: скільки коштує їх будівництво

За інформацією: Суспільне Чернівці.

КПП «Дяківці». Фото: Telegram/ Руслан Запаранюк/ Чернівецька ОДА

Пункти пропуску "Красноїльськ" і "Дяківці" в Чернівецькій області будують з 2015 року. За цей час гроші на їх реконструкцію виділяли за грантом Європейського Союзу та з державного бюджету. Частину фінансування від ЄС довелось повернути.

Нині будівництво пунктів пропуску майже завершують. Суспільне подало запит до міністерства фінансів України та розповідає, як фінансували проєкт.

Про це йдеться

Міністерство фінансів Українийдеться у відповіді на запит Суспільного від Міністерства фінансів України.

У 2016 році Державній фіскальній службі перерахували 2 мільйони 192 тисячі євро за програмою прикордонного співробітництва "Україна-Румунія-Республіка Молдова". Тоді майже всю суму — 1 мільйон 974 тисячі євро виділили саме ДФС, а понад 200 тисяч євро — адміністрації Держприкордонслужби.

У червні 2019 року до України звернулись із листом, щоб повернути гроші. Державна фіскальна служба перерахувала частину суми — 1 мільйон 447 тисяч євро.

"Повернення решти суми Державною фіскальною службою не забезпечено у зв’язку із реорганізаційними процесами ДФС. Адміністрація Держприкордонслужби гроші перерахувала", — йдеться у відповіді на запит.

Суспільне Чернівці

У 2021 році на пункт пропуску "Красноїльськ" витратили майже 67 мільйонів гривень. Цьогоріч на його добудову потрібно ще понад 34 мільйони 800 тисяч гривень.

На реконструкцію КПП "Дяківці" у 2021 році виділили менше грошей — робіт провели на понад 22 мільйони гривень. Щоб завершити пункт пропуску необхідно ще 80 мільйонів гривень.

Відтак на добудову двох пунктів потрібно було ще 115 мільйонів гривень. Через повномасштабне вторгнення ці гроші перерахували до резервного фонду держбюджету.

29 серпня стало відомо, що гроші направлять з держбюджету на рахунок митної служби. Наразі зі 115 мільйонів гривень на роботи перерахували 50 мільйонів гривень.

Нині на пунктах пропуску тривають роботи. Їх відновили наприкінці липня. У жовтні цьогоріч має запрацювати "Красноїльськ", а "Дяківці" — пізніше. Про це у коментарі Суспільному казав заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

Пункти пропуску "Дяківці" та "Красноїльськ" мають розвантажити інші КПП, зокрема "Порубне" та на кордоні з Польщею, які не можуть впоратись з потоком транспорту.

Раніше Суспільне у відео показувало чергу з вантажівок перед пунктом пропуску Порубне, яка сягала 30 кілометрів:

Новости Украины