Райніна і Святаша рекомендують позбавити стипендії і почесного звання

Комісія обласної ради підтримала подання щодо Райніна (на фото зліва) і Святаша, рішення мають прийняти депутати Харківської обласної ради на найближчій сесії.

Колишнього голову Адміністрації президента за часів Порошенка і батька Дмитра Святаша, який був кандидатом росіян на «гауляйтера» Харкова, вимагають позбавити звань «Почесний громадянин Харківської області».

Із таким проханням до облради звернулась Громадська організація «Об’єднання сила громад». Командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко вимагає позбавити звання тільки Райніна, який три роки тому очолив обласний осередок партії Медведчука «ОПЗЖ» на Харківщині.

24 листопада постійна комісія з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування розглянула зверенення. Депутати взяли інформацію до відома та доручили виконавчому апарату обласної ради підготувати відповідний проєкт рішення та винести його на розгляд засідання обласної ради, повідомили в облраді.

За словами керуючої справами апарату облради Оксани Малишевої, у зверненнях наголошується, що депутати обласної ради Ігор Райнін та Володимир Святаш мають антиукраїнські та колаборантські погляди. Райніна і Святаша пропонують позбавити звання і щорічних стипендій.

Що цьому передувало

На засіданні Експертна рада рекомендувала обласній раді прийняти рішення про припинення виплати стипендій Райніну та Святашу з січня 2022 року.

Коли відбудеться сесія Харківської облради, поки що невідомо. Вона мала пройти онлайн 24 листопада, але через відсутінсть електроенергії її не провели. За попередньою інформацією, сесія відбудеться наступного тижня. У порядку денному більше 20 питань, зокрема кадрові та перейменування театру Пушкіна. Минулого разу депутати Харківської облради провалили дерусифікацію театру: голосів на перейменування не вистачило. Як це було, можна читати за посиланням. 

Звання «Почесний громадянин Харківської області» було присвоєно Райніну 6 грудня 2018 року, Святашу – 27 лютого 2020 року.

Нагадаємо, Ігор Райнін довгий час вважався людиною Петра Порошенка, за його президентства очолював Адміністрацію президента, але восени 2019 року Райнін очолив обласний осередок «Опоплатформи — За життя». На представлення свого «друга» приїхав Юрій Бойко і сказав, що вони давно вели переговори з Райніним і просили його не йти з АП Порошенка.

Після цього Райнін обрався депутатом до Харківської обласної ради від проросійської «ОПЗЖ»,  яку у вересні 2022 року остаточно заборонили в Україні. Фракцію ОПЗЖ у Верховній Раді ліквідували. У травні 2022-го «ОПЗЖ» припинила існування у Харківській облраді.

Володимир Святаш — батько Дмитра Святаша, який кілька років живе в Росії та «номінувався» окупантами на помаду гауляйтера Харкова у випадку захоплення міста. Володимр Святаш обрався до обласної ради від «Блоку Кернеса Успішний Харків». У 2021 році, за даними Руху ЧЕСНО, не відвідав 38% засідань своєї профільної комісії та 57% сесій обласної ради. Раніше обирався до облради від Партії регіонів, був членом ПР.

Нагадаємо, у квітні 2022 року заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм написав у соцмережах, що у Кремлі готували кандидатуру майбутнього гауляйтера Харкова. Ним мав стати Дмитро Святаш, депутат-регіонал та довірена особа Віктора Януковича у 2004 році. Він мав дочекатися окупації Харкова, а потім з’явитись у місті.

Джерело

Новости Украины