Реформа галузі. Лікарні Кіровоградщини чекають поділу на надкластерні, кластерні і загальні

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

98 лікарень Кіровоградсьої області чекають поділу на надкластерні, кластерні і загальні. Серед критеріїв поділу – якість послуг, сучасне обладнання, кількість пацієнтів. Як лікарні регіону готуються до роботи у нових умовах, Суспільне дізнавалось у Новоукраїнській міській лікарні.

1 липня український парламент ухвалив закон, що дозволив міністерству охорони здоров’я розпочати інфраструктурну реформу галузі. Критерії поділу лікарень на надкластерні, кластерні, загальні міністерство нині опрацьовує. Перехід відбудеться протягом 2023 року.

Міська лікарня у Новоукраїнці – багатопрофільна. У ній працюють 290 медиків, 52 з яких – лікарі, розповів директор лікарні Віталій Запорожець. Щодня, з його слів, приймають 150-160 пацієнтів, з Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ) законтрактували 14 пакетів послуг: "Від НСЗУ надходить глобальна ставка – десь 2,9 мільйони гривень. Але вона з кожним кварталом зменшувалася, ми дозаробляли платними послугами – десь мільйон-мільйон сто тисяч. Це хірургічна допомога, терапевтична допомога, інфекційні захворювання".

Зі слів керівника лікарні, 2022 року оновили обладнання, встановили на території лікарні кисневу станцію з генератором, вартість яких – 5,5 мільйонів гривень. 4,9 мільйони виділили з обласного бюджету, решта – з міського: "Розрахована вона на 99 кисневих точок по всій лікарні: реанімація, хірургія, пологове, терапія, дитяче, неврологічне та інфекційне відділення ".

Киснева станція в міській лікарні Новоукраїнки. Суспільне Кропивницький

Віталій Запорожець сказав, що за відключень електропостачання киснева станція може працювати 12 годин: "Генератор заправлений, є запас дизельного палива. Станція працює автономно – якщо у лікарні не буде світла, а хворим потрібен кисень, то вона працює тільки для кисню, генератор працює для кисневої станції".

У квітні за пів мільйона гривень з районного бюджету купили 100-кіловатний генератор. Він призначений, передусім, для роботи котельні взимку, розповів директор: "Десь до десяти годин безперебійної роботи".

Зі слів директора лікарні, з 30 жовтня, під час відключень електроенергії, він вмикався п’ять разів.

Хірург Михайло Шелевер під час знеструмлення лікарні 17 листопада робив планову операцію. Сказав, що без електрики були недовго: "Бо підключилися генератори. Все пройшло успішно, апаратура працювала".

Що відомо

На Кіровоградщині запроваджують нову модель надання медичної допомоги, розповів директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко. Надкластерні лікарні, за його словами, обслуговуватимуть пацієнтів з усієї області, кластерні матимуть специфічні пакети послуг для жителів найближчих територій – у межах 60 кілометрів, лікарні загальні обслуговуватимуть жителів громади: "У цій системі всі лікарні залишаються на своїх місцях, продовжують контратакуватися НСЗУ, але вони доводять свою спроможність".

За даними Олега Рибальченка, нова модель надання медичної допомоги передбачає поділ лікарень на загальні, кластерні та надкластерні. Скільки їх буде, поки невідомо. Найпростіші захворювання лікуватимуть якомога ближче до пацієнта в загальних лікарнях. При складних захворюваннях, наприклад, інсульті, треба буде звертатись у надкластерні. Новоукраїнська лікарня претендує на статус кластерної: "Попередні умови, які проговорює профільне міністерство, які, можливо, будуть включені, можливо не будуть включені, мають під собою такі розрахунки: кластерні лікарні обґрунтовано логічні, якщо вони мають 150 тисяч населення у радіусі обслуговування. Якщо лікарня не зможе стати кластерною, вона буде загальною".

Новости Украины