Ремонт уперше за 30 років. На Чернігівщині відновлюють паротяг з гайворонської вузькоколійки Кіровоградщини

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Паротяг Гр-280 в депо міста Сновськ. Олег Заблудовський

У Сновському локомотивному депо на Чернігівщині відновлюють ретро-локомотив з міста Гайворон Кіровоградської області. Це німецький паротяг Гр-280. Він возить туристів під час залізничних ретро-турів у Гайворонській громаді.

Про це Суспільному розповів керівник напрямку вузькоколійних залізниць та ретро-техніки "Укрзалізниці" Олег Заблудовський.

За його словами, востаннє паротяг лагодили в гайворонському депо у 1994 році. Це був поточний ремонт, і після нього локомотив почали використовувати для туристичних поїздок.

"З того часу паровоз їздив від кількох разів до кількох десятків разів на рік, і за останні 30 років його фактично не ремонтували. Загалом його експлуатація вже стала небезпечною. У першу чергу тому, що паровий котел — це посудина, яка працює під високим тиском і потребує належного догляду. А останній капітальний ремонт взагалі проводили ще у 1970 роках на Гайворонському тепловозоремонтному заводі", — розповів Олег Заблудовський.

Тепер майстри зі Сновського депо мають перевірити й відремонтувати усі частини паротяга. Це різні елементи парового котла, парових машин, колісні пари, буксові вузли, ресорне підвішування, ударно-зчіпні пристрої, гальма, турбогенератор, електричне обладнання, теплоізоляційний матеріал, обшивка котла.

"Роботи розпочали у квітні цього року, і планують завершити до квітня 2025 року. Загалом він триватиме рік. Такий термін пов’язаний з великими обсягами ремонту. Витрати я не можу озвучити".

Олег Заблудовський додав, що зірку, яка десятиліттями була на паротязі, ще торік замінили на тризуб.

На фото Олег Заблудовський і аматори вузькоколійки. Олег Заблудовський

Паротяг у процесі ремонту. Олег Заблудовський

Тендер (вантажний вагон, який чіпляється до паротяга, щоб перевозити в ньому паливо). Олег Заблудовський

Колісні пари. Олег Заблудовський

Паротяг Гр-280 в Гайвороні, 2023 рік. Олег Заблудовський

Паротяг ще з зіркою, 2021 рік. Суспільне Кропивницький

Паротяг під час поїздки в Гайвороні, 2023 рік. Facebook/Пасажирський транспорт

За інформацією Олега Заблудовського, у Гайвороні з робочого парку залишилися сім локомотивів. Це п’ять теплотягів ТУ2 (номери 062, 071, 179, 263, 274) і теплотяг ТУ7А-3108. Також є паротяг 159 №4-95, який у 2023 році зняли з постаменту у Чернівцях і відновили, щоб він зміг їздити.

Наступний ретро-тур у Гайвороні планують на кінець жовтня. Він буде триденний. Залучать і широкі, і вузькоколійні локомотиви.

Новости Украины