рф висунула умови продовження «зернового коридору»

КИЇВ. 1 березня. УНН. Міністерство закордонних справ росії заявило, що москва погодиться на продовження угоди по чорноморському зерновому коридору, що забезпечує безпечний експорт з українських портів, тільки в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її сільгоспвиробників. Про це повідомляє The Guardian, передає УНН.

Цитата

«Російська сторона наголосила, що продовження пакетної угоди щодо зерна можливе тільки за умови врахування інтересів російських виробників сільгосппродукції та добрив у частині безперешкодного доступу на світові ринки», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що угоду, укладену за посередництва ООН і Туреччини, має бути продовжено цього місяця.

Доповнення

Україна наполягає на тому, що продовжити роботу «зернового коридору» потрібно мінімум на рік і включити в нього порт «Миколаїв».

Reuters повідомляв з посиланням на джерело в українському уряді, що Україна направила в ООН і Туреччину звернення щодо початку переговорів про продовження угоди про експорт зерна, але відповіді не надійшло.

17 лютого заступник міністра інфраструктури України Юрій Васько повідомляв, що за тиждень почнуться переговори про продовження підтримуваної ООН ініціативи, яка дозволила Україні експортувати зерно з портів, заблокованих рф після її вторгнення.

Україна, ООН, Туреччина і росія підписали 22 липня угоду (Україна і рф окремо) на 120 днів, спрямовану на забезпечення безпечного проходу суден, що заходять і виходять з трьох українських чорноморських портів («Одеса», «Чорноморськ», «Південний»), які були заблоковані рф після вторгнення Москви 24 лютого.

Угоду в листопаді продовжили на 120 днів. росія саботує перевірки суден у рамках «зернової ініціативи».

Через затримку інспекцій з боку рф за останні три місяці світ недоотримав 10 млн тонн українського продовольства. Україна закликає міжнародне співтовариство, зокрема ООН і Туреччину, вимагати від росії припинення штучних затримок у роботі «зернового коридору».

Джерело: УНН

Новости Украины