Роботи тривають цілодобово: Кличко показав, як ремонтують тунель метро між станціями «Деміївська» та «Либідська»

Тунель метро, де тривають ремонтні роботи, Київ, 25 червня 2024 р. КМДА

Триває ремонт на перегінному тунелі синьої гілки метро — між станціями "Деміївська" та "Либідська". Будівельники виконали необхідні роботи, щоб не допусти просочення в тунель води в майбутньому.

Про це повідомив у своєму Telegram міський голова Києва Віталій Кличко.

За його словами, будівельники завершили розробку котловану з кріпленням першого, другого і третього ярусів, а також хімічне закріплення ґрунтів затунельного масиву. Це дало змогу зупинити потрапляння води в конструкції.

Нині триває герметизація статичних тріщин та стиків оправи тунелю в місцях болтових з'єднань.

Також фахівці обстежили технічний стан оправи перегінного тунелю по першій колії між станціями "Деміївська" та "Либідська". Звіт про це оприлюднять після завершення всіх експертиз.

За словами Кличка, будівельники докладають максимальних зусиль, щоб поновити рух поїздів вказаній ділянці підземки на початку осені. Роботи тривають цілодобово. Перед відновленням руху і перевезенням пасажирів будуть тестові пуски поїздів.

"Вже точно встановлено, що аварійна ситуація там виникла через недотримання технології під час будівництва перегону 15 років тому", — заявив міський голова.

Що відомо про ремонт тунелю київського метро

8 грудня 2023 року в Києві закрили кілька станцій метро у зв'язку з терміновим ремонтом на перегінному тунелі між станціями "Деміївська" та "Либідська". Поїзди стали курсувати від станції "Героїв Дніпра" до станції "Либідська".

Попередньо причиною назвали розгерметизацію тунелю та появу тріщин в стінах. Київська міська прокуратура розпочала досудове розслідування через підтоплення підземки.

9 грудня Державна комісія ТЕБ та НС дозволила використовувати як укриття станції та вестибюлі закритої гілки столичного метро. Відповідним відомствам доручили додатково перевірити безпеку таких укриттів.

Із 8 грудня минулого року від станції метро "Теремки" до станції "Либідська" їздить наземний транспорт, що дублює маршрути закритих станцій підземки.

Із 12 грудня змінились два маршрути громадського транспорту між станціями метро "Либідська" та "Деміївська". Це автобус №2-М та тролейбус №12. Із 13 грудня, від станції метро "Либідська" до станції метро "Деміївська" організували рух тимчасового автобусного маршруту № 60.

Також від 13 грудня в метро запрацював "човниковий" рух між станціями "Теремки" та "Деміївська". 14 грудня Київрада проголосувала за те, щоб пасажири метро не переплачували за вимушену пересадку через закриті станції підземки. З 18 грудня запровадили механізм компенсації "зайвих" поїздок.

Джерело

Новости Украины