Роботи з відбудови житлових будинків в Ягідному на Чернігівщині зупинилися: в чому причина

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Ягідне, літо 2022 рік. Суспільне Чернігів

В селі ЯгіднеУ селі Ягідне російські військові примусово у підвалі, як живий щит, протягом 28 днів тримали 366 людей. Тоді від задухи померли 11 людей, переважно похилого віку. на Чернігівщині на початку 2024 року зупинилися роботи з відновлення житлових будинків, які постраждали внаслідок активних бойових дій. Зі слів голови Іванівської громади Олени Швидкої, досі немає жодного будинку, який би був на 100% завершений.

"У кінці 2023 року була активна відбудова. Три організації, які виграли тендер, вони зайшли й дуже швидкими темпами працювали у нас. І наші люди шуткували, що працівників у Ягідному більше, ніж самих жителів. Але, вони як швидко заїхали, так швидко і виїхали", — розповіла Суспільному Олена Швидка.

Олена Швидка. ФОТО: Суспільне Чернігів

З її слів, робітникам Агентство відновлення та розвитку інфраструктури не заплатило кошти.

"Ми зверталися до Агентства в Чернігівській області, потім до Мустафи Найєма, до міністерства і до Кабміну. Отримали відповідь тільки від Кабміну, що вони переслали нашого листа на Агентство з відновлення та розвитку інфраструктури, бо не є розпорядниками коштів. Знаю про те, що ОВА днями отримала лист. Фінансування все ж таки буде у 2024 році й роботи вони в цьому році завершать", — додала Швидка.

Також голова громади розповіла, що людям, які заїхали в нові будинки, потрібно звітувати за кошти по програмі "єВідновлення" в серпні 2024 року, проте Агентство ще не встановило їм вікна і не зробило дах.

"Назріває соціальний вибух людей"

Начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус в коментарі LB.ua також сказав, що у 2022-2023 роках був високий темп відновлення (до постанови уряду 2023 року про пілотні проєкти в п'яти областях, — додав він).

"І коли Агентство у 2023-му забрало права замовника, темпи робіт стали дуже низькими, а наприкінці квітня 2024 року — взагалі зупинилися. Частково село відновили коштом державного, місцевого бюджетів, частково волонтерів".

В’ячеслав Чаус. ФОТО: Суспільне Чернігів

Також Чаус додав, що у Ягідному "назріває соціальний вибух людей", які відчули на собі, що таке швидке відновлення у 2022 році й відчули, що таке невідновлення у 2024 році.

"Є експериментальний проєкт, якому має приділятися особлива увага. Ми втратили час. При цьому треба зробити пріоритетною відбудову житла. Бо ми вже маємо дорожнє покриття, а на будинки чомусь не вистачає грошей. Я наголошував, що категорично проти ремонту дороги, будь-якої ділянки до того моменту, поки ми не завершимо ремонт житла нашим жителям, які постраждали від вторгнення. Однак маємо такий результат".

10 червня голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм написав заяву про звільнення й зазначив, що ухвалив таке рішення самостійно, оскільки роботі установи системно перешкоджають, заробітні плати її співробітникам зменшили, а проєкти відновлення доріг скасовують. Напередодні стало відомо, що прем'єр-міністр особисто відхилив прохання Найєма про відрядження до Берліна на конференцію з питань відновлення України без пояснення причин.

Як пише LB.ua, 12 червня відбулася нарада "на підвищених емоційних тонах" за участю прем'єра Дениса Шмигаля, Мустафи Найєма, голів обласних адміністрацій, заступника директора БЕБ. Очільники обласних адміністрацій звинуватили Агентство у провалі пілотних проєктів відбудови в п'яти регіонах.

Своєю чергою Мустафа Найєм згадав про недофінансування та відсутність комунікації з керівництвом уряду.

"Пʼять місяців уряд не міг ухвалити відповідні рішення, пояснюючи це безглуздими зауваженнями до документів, хоча ми були готові розпочати закупівлі й роботи в будь-який момент. І я це готовий довести документально".

Щодо відновлення Ягідного та про ремонт доріг, про які зазначав Чаус, Наєм відповів наступне:

"Дорогу, про яку йде мова, подав до переліку обʼєктів для відновлення сам Чаус. Щодо будинків: у селищі розпочато відновлення всіх житлових обʼєктів. Його завершать, якщо уряд розблокує відповідне фінансування. У 2023 році виконано робіт у втричі більшому обсязі, ніж передбачено фінансуванням. На цей рік уряд коштів не виділив узагалі".

Мустафа Найєм. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Мустафи, Агентство готувало постанови для фінансування проєктів, але "чомусь уряд їх не розглядав".

Також він зазначив, що впродовж останнього місяця він декілька разів звертався до прем'єр-міністра й РНБО з офіційними листами, у яких попереджав про зупинку будівельних робіт через відсутність рішення уряду про фінансування.

Що відомо про відновлення Ягідного

У 2022 році Ягідне увійшло до переліку з шести населених пунктів України, які експериментально комплексно відбудуть.

12 червня 2023 року на Чернігівщині представили концепцію відбудови села Ягідне, яка передбачає чотири етапи відновлення:

  • Відновлення житла людей входить до першого етапу, який є найбільшим. У планах — ремонт 117 будинків (заміна покрівлі, вікон та вхідних дверей, утеплення). Це житлові будинки з упорядкованими документами, тож їхня фінальна кількість може бути більшою, повідомляли в ОВА.
  • На другому етапі проводитимуть повну реконструкцію вулиць, а вже на третьому та четвертому — будівництво музею та громадської будівлі з облаштуванням місцевого парку.

Ягідне — одне із шести населених пунктів у п’яти областях України, де впродовж 2023 –2025 років Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури реалізовуватиме експериментальний проєкт з комплексного відновлення.

У липні 2023 року Мустафа Найєм на посаді голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України казав:

"Я дуже сподіваюся, що ми дозволимо людям в’їхати у своє житло в більшості у 2023 році. Ми оформлюємо документи, бо це найскладніша частина, бо у когось хтось загинув, або хтось виїхав, або немає документів, або і не було документів, а це займає час, поки вони передадуть право замовника, а як тільки ми отримаємо першу партію, то ми заходимо вже у прозорий конкурс по відбору проєктантів і будівельників, які будуть будувати ті чи інші будинки".

Читати ще

Читати ще Людей катували і вбивали: репортаж із села Ягідне біля Чернігова

Читати ще Як виглядатиме меморіал школи в Ягідному, де росіяни тримали людей, як живий щит: журі визначилось із концепцією

Новости Украины