Родина загиблого на війні хмельничанина звернулася до президента: просить удостоїти його звання Герой України

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький.

Родина загиблого в російсько-українській війні військовослужбовця, 24-річного хмельничанина Тараса Садовніка звернулася до президента. Просять Володимира Зеленського удостоїти їхнього сина та брата звання Герой України посмертно.

Електронну петицію з таким проханням зареєструвала 19 вересня на сайті Офіційного інтернет-представництва президента України сестра загиблого захисника Дарина Садовнік.

За інформацією з петиції, Тарас Садовнік народився та жив у Хмельницькому, у 2016 році закінчив Хмельницький НВК №4.

"Зважаючи на події в Україні, Тарас ще у школі прийняв рішення присвятити своє життя військовій справі, мріяв вчитися у вищому військовому закладі. Одразу після закінчення школи подав документи на вступ до академії прикордонних військ України в Хмельницькому, проте спроба була невдалою, тому Тарас одразу подав документи до міського військового комісаріату для проходження військової служби за контрактом. Так, уже в жовтні 2016 року Тарас став військовослужбовцем Збройних Сил України за контрактом у військовій частині А3215. У грудні він вперше виїхав для виконання бойових завдань у зону проведення АТО", — пише у петиції сестра захисника Дарина Садовнік.

Зі слів Дарини, у березні 2017 року Тарас подав документи на вступ до академії сухопутних військ ім. Сагайдачного, і вже у липні був зарахований курсантом першого курсу факультету бойового застосування військ (піхота). У червні 2021, пише сестра бійця, закінчив академію і був направлений на проходження військової служби у військову частину А1008 міста Володимир (14-а ОМБР), де і служив до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Перше бойове зіткнення з окупантами було зранку 24 лютого на теренах Київської області. Підрозділ Тараса з маршу, вступивши в бій, зупинив просування броньованої колони противника, а згодом і зовсім розгромив її. Під час цього бою лейтенант Тарас Садовнік, командуючи механізованим взводом свого батальйону, особисто знищив танк та два БТРа росіян. Після 24 лютого підрозділ Тараса постійно пересувався північно-західною територією Київської області , стримуючи просування броньованих колон росіян, які заходили з території Білорусії. Тарас та його підрозділ брали найактивнішу участь у звільнені Бородянки та Макарова. Під час цих подій лейтенант Садовнік неодноразово рятував поранених побратимів з підбитої та пошкодженої техніки, особисто витягував лейтенанта Віталія Сапіло з палаючого від авіаудару танка. Згодом Віталію Сапіло було присвоєно звання Герой України (посмертно)", — зазначає у петиції Дарина Садовнік.

У середині березня, розповідає далі сестра бійця, підрозділ Тараса був перекинутий на південний напрямок у Миколаївську область. Там, під час бойових дій, він отримав поранення.

У червні наказом Генштабу України Тарасу було присвоєно військове звання "старший лейтенант ЗСУ".

Під час проходження курсу лікування та реабілітації, у липні 2022 року Тарас одружився, кажуть його друзі. А тоді, додають, знову поїхав на фронт.

"У серпні 2022 року Тарас, разом зі своїм підрозділом, стримував просування російської навали на Бахмутському напрямку, де хлопці неодноразово доводили силу і міць Збройних Сил України в протистоянні російській орді. У кінці серпня підрозділ старшого лейтенанта Садовніка перекинули на Харківщину, і вже у перший день наступу на Куп’янському напрямку Тарас разом з групою розвідників висунувся в напрямку села Залізничне, де вони потрапили у засідку. Незважаючи на втрати серед побратимів, група прийняла бій. На жаль, під час запеклого бою вся група загинула, але їхній вчинок дав змогу основним силам бригади продовжити наступ у напрямку міста Куп‘янськ", — зазначає у петиції сестра загиблого бійця Дарина Садовнік.

Дівчина просить: "Звертаємося до всіх, хто знав Тараса, до всіх небайдужих до долі України громадян, аби ця інформація не залишилася поза увагою нашої влади. Віримо, що Герої, які поклали заради України найцінніше — життя — назавжди будуть жити у пам’яті людській".

Наразі петицію з проханням про удостоєння Тараса Садовніка звання Героя України підписало 569 людей з необхідних 25 тисяч. Збір підписів триватиме ще 82 дні.

Що відомо

  • Лише місяць тому одружився… У Хмельницькому попрощалися з 24-річним бійцем Тарасом Садовніком, який загинув 6 вересня на Харківщині.

Новости Украины