Росія може атакувати Україну тактичними ядерними бомбами потужністю до 100 кілотонн, — експерти

Москва, швидше за все, не використовуватиме ядерну зброю на лінії фронту, вважають аналітики.

Ядерну загрозу проаналізувала Аль-Джазіра, пише Dailylviv.com.

Слабко завуальована погроза президента владіміра путіна застосувати ядерну зброю в Україні, якщо буде поставлена ​​під загрозу «територіальна цілісність» росії, викликала глибоку дискусію на Заході щодо того, як він відповість.

«Ті, хто намагається шантажувати нас ядерною зброєю, повинні знати, що вітер може повернути і в їх бік», — сказав путін, додавши: «Це не блеф».

Кілька експертів і офіційних осіб поговорили з AFP про можливі сценарії, які можуть виникнути, якщо росія здійснить ядерний удар.

Аналітики кажуть, що Москва, швидше за все, розгорне одну або кілька «тактичних» або бойових ядерних бомб.

Тактичні ядерні боєприпаси — це невелика зброя потужністю від 0,3 до 100 кілотонн порівняно з 1,2 мегатоннами найбільшої стратегічної боєголовки США або 58-мегатонною бомбою, випробуваною СРСР в 1961 році.

Тактичні бомби створені для обмеженого впливу на полі бою порівняно зі стратегічною ядерною зброєю, яка призначена для боротьби і перемоги у повній війні. Але слова «маленький» і «обмежений» відносні: атомна бомба, скинута США на Хіросіму в 1945 році, мала потужність лише 15 кілотонн.

Аналітики кажуть, що метою росії при застосуванні тактичної ядерної бомби в Україні було б змусити її здатися або підкоритися перемовинам, а також розколоти західних прихильників України.

Марк Кенсіен, військовий експерт з Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) у Вашингтоні, сказав, що росія, швидше за все, не використовуватиме ядерну зброю на лінії фронту.

Захоплення 20 миль (32 км) території може вимагати використання кількох ядерних бомб – це величезні ризики наслідків застосування ядерної зброї і ядерних опадів.

Натомість Москва могла б надіслати сильний сигнал і уникнути значних втрат, підірвавши ядерну бомбу над водою або в небі над Україною, щоб створити електромагнітний імпульс, який виведе з ладу електронне обладнання.

Також путін міг би атакувати українську військову базу або вдарити по столиці і спричинити масові втрати та, можливо, вбити політичне керівництво країни.

«Такі сценарії, ймовірно, будуть спрямовані на розкол альянсу НАТО (Організації Північноатлантичного договору) і глобального консенсусу проти путіна», — написав у п’ятницю на Substack Джон Вольфсталь, колишній експерт Білого дому з ядерної політики.

Захід залишається неоднозначним щодо того, як він відповість на тактичний ядерний удар, і вибір є складним.

США і НАТО не хочуть здаватися слабкими перед неявною ядерною загрозою. Але вони також хотіли б уникнути того, що війна в Україні, яка не є членом НАТО, переросла б у набагато ширшу, руйнівну глобальну ядерну війну.

Експерти кажуть, що у Заходу не буде іншого вибору, окрім як відповісти на російську ядерну атаку, і що відповідь повинна надійти від НАТО як альянсу, а не від США окремо.

США розмістили близько 100 одиниць власної тактичної ядерної зброї в країнах НАТО і можуть дати подібну відповідь російським силам. Загроза відповіді продемонструвала б рішучість і нагадала б Москві про небезпеку її дій, вважає Метью Кроніг з Atlantic Council.

Однак, за його словами, «це також може спровокувати російську ядерну відплату, що підвищить ризик більшого ядерного обміну і подальшої гуманітарної катастрофи».

Інший ризик полягає в тому, що деякі члени НАТО можуть відмовитися від ядерної відповіді, допомагаючи путіну у послабленні альянсу.

Відповідь на ядерну атаку більш звичайним військовим чи дипломатичним шляхом і постачання Україні більшої кількості летальної зброї для нападу на росію може бути більш ефективним, кажуть експерти.

«Використання ядерної зброї Росією може дати можливість переконати країни, які досі не бажали – такі як Індія і, можливо, навіть Китай – брати участь у посиленні санкцій», – сказав Кроніг.

Крім того, США могли б запропонувати Україні літаки НАТО, протиракетні батареї Patriot і THAAD, а також ракети великої дальності ATACMS, які могли б використовуватися українськими силами для ударів углиб Росії.

«Які б обмеження ми не встановили щодо українських сил — а я думаю, що у нас є певні обмеження — я думаю, що ми їх усі знімемо», — сказав Кенсіен.

США ударять по Чорноморському флоту рф і базах у Криму, якщо Путін застосує ядерну зброю в Україні

США підняли в небо літаки, які відстежують ядерну зброю росії

Білорусь не буде використана для завдання ядерного удару по Україні, — міністр у Нью-Йорку

У Львові навчають, як діяти під час ядерної, хімічної чи біологічної атаки (відео)

Росія розпочала навчання з ракетними ядерними силами

Джерело

Новости Украины