Росія не демонструє бажання вступати в переговори — Майкл Карпентер

Старший директор з питань Європи у Раді національної безпеки США Майкл Карпентер на Саміті миру у Швейцарії, 15 червня 2024 року. Суспільне Новини/Владислав Кравець

Російська сторона не демонструє жодного справжнього бажання вступати в переговори.

Про це в коментарі Суспільному розповів старший директор з питань Європи у Раді національної безпеки Сполучених Штатів Майкл Карпентер.

"Володимир Путін днями виступив з промовою, у якій вимагав від України не тільки відмовитися від територій, які Росія окупувала, а це майже 20% території України, але й добровільно відмовитися від ще від 3 чи 4% української території. … Це не прагнення до діалогу і дипломатії. Це вимога капітуляції і здачі", — підкреслив Карпентер.

Він наголосив, що проведення Глобального саміту миру — великий день для України, адже на заході зібралися майже 101 країна й організація, які відстоюють принципи міжнародного права.

"Тут майже 60 глав держав з усього світу — з Африки, Латинської Америки, Східної Азії, і, звичайно, з Європи та Сполучених Штатів разом з віцепрезиденткою Гарріс. Тож це велике зібрання. Представлено майже 101 країну і організацію. І всі ці люди, країни та організації відстоюють принципи міжнародного права, Статут ООН, суверенітет і територіальну цілісність. І це є ключовим", — сказав Карпентер.

Він відзначив, що безпекова угода між США та Україною матиме систематичний та стратегічний характер.

"Це буде підтримка з військового та оборонного боку, а також економічних реформ, гуманітарної допомоги, енергетичної інфраструктури, відновлення всієї економіки, а потім і гуманітарної підтримки. Тож вона (безпекова угода між США та Україною — Ред.) дійсно всеосяжна. Вона також спрямована на інституціоналізацію реформ в міру того, як Україна рухається вперед. Отже, це підтримка суверенної, незалежної, демократичної України. Це те, що підтримує моя країна, і це те, на що спрямована ця угода", — підсумував старший директор з питань Європи у Раді нацбезпеки США Майкл Карпентер.

Новости Украины