Росія різко підвищує комуналку та встановлює «цінову диктатуру» на захопленій частині Луганської області

Російські загарбники різко підвищують вартість комуналки на тимчасово окупованій частині Луганської області. Крім того, вони мають намір диктувати сільгоспвиробникам ціни, за якими закуповуватимуть продукцію.

Про це повідомили у Луганській ОВА. Там зазначили: таким чином окупанти сподіваються знизити ціни на товари першої необхідності, які «у деяких захоплених громадах у 2-3 рази вищі за середні по регіону».

«Комуналку в так званій «ЛНР» підвищують на 17% і обіцяють вирівняти з російською. Сільгоспвиробникам окупаційна влада диктуватиме ціни, за якими закуповуватиме продукцію», – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: впливати на прибуток бізнесу ніхто не стане, у зв’язку з чим «постраждають насамперед сільгосптоваровиробники». Їх, зазначається, змусять продавати м’ясо, сир, молоко за безцінь.

«Вони ще влітку скаржилися на те, що працюють на збиток і вирощування худоби не окупається за пропоновані гроші. Тіснитимуть їх й надалі», – пояснили в Луганській ОВА.

Водночас у самій РФ санкції та пов’язане з ними погіршення фінансового стану РФ змусили її владу продавати золото з Фонду національного добробуту. Ціль – покриття дефіциту бюджету. У січні було продано 3,6 тонн дорогоцінного металу.

Крім того, починаючи з жовтня Росія щомісяця вилучає з нього 4-5 млрд доларів для поповнення свого бюджету. Причина – спричинений санкціями фінансовий стрес економіки країни.

Як розповіла міністерка економіки України Юлія Свириденко, попри те, що за підсумками 2022 року падіння ВВП Росії складе недостатні для обвалення її економіки 4,5-5%, вилучення коштів із Фонду національного добробуту свідчить про ефективність санкцій.

«Санкції – це м’який інструмент. … [Але] ми вже чітко простежуємо ознаки фінансового стресу держави-терориста», – пояснила міністерка.

Джерело

Новости Украины