Росія заявляє, що вперше в історії людства скинула плануючу ФАБ-3000. Вона впала на лікарню неподалік Харкова

Російські пропагандисти показали відео скиду на Липці.

Росіяни заявили про перше бойове використання авіаційної фугасної бомби ФАБ-3000 М-54 з комплектом УМПК.

Відео із начебто застосуванням тритонної бомби з модулем планування та корекції виклав пропагандист Ілля Туманов, відомий як Fighterbomber. Він повідомив, що Росія застосувала боєприпас по селу Липці (за 16 кілометрів від Харкова) удень 20 червня. 

Якщо це правда, то це може бути перше бойове застосування в історії людства бомби такого калібру з модулем планерування і корекції.

«Сегодня в н. п. Липцы Харьковской области состоялся бенефис ФАБ-3000 М-54 с УМПК. В качестве первой боевой цели был выбран 3х этажный дом используемый ВСУ как ПВД (пункт временной дислокации). Прямого попадания в дом, как хотелось бы большинству обывателей и пехотных начальников не вышло, но надо понимать, что это первое боевое применение в истории человечества бомбы такого калибра с УМПК, отклонение бомбы чисто по курсу, десяток метров», — написав пропагандист.

Чи дійсно це була заявлена цар-бомба, невідомо. Судячи з відео, триповерхова будівля (імовірно, це була лікарня у Липцях» встояла, були зруйновані приміщення поруч.

«Фахівці оцінять, чи насправді це був ФАБ-3000, проте, жодних сумнівів, що російські нелюди завжди перші в історії людства щодо вбивства нормальних людей», — повідомив військовий журналіст Андрій Цаплієнко.

Аналітики інформаційно-консалтингової компанії Defense Express зазначають, що бомба промахнулась. Залишається невідомим, з чого РФ могла скинути бомбу.

«Але справа в тому, що шляхом постійного нарощування калібру бомби рашисти якраз і намагаються компенсувати недоліки системи навігації та керування комплектів УМПК. І у випадку з ФАБ-3000 М-54 це про боєприпас довжиною 3,3 метра, діаметром (по стабілізатору) у 1 метр, загальною вагою 3067 кг, з яких близько 1200 кг вибухової речовини. Тому, з огляду, на це, промах бомби навіть на декілька десятків метрів вже має менше значення, ніж у порівнянні із ФАБ-250 чи ФАБ-500. Але основним питанням залишається носій цих ФАБ-3000 з УМПК, хоча очевидно, що мова йде про фронтовий бомбардувальник Су-34, який на центральному пілоні наче може нести боєприпаси вагою до 4 тонн. Також під питанням дальність скидання такого боєприпасу, яка може бути меншою ніж у бомб меншого калібру», — повідомляє DE.

Відомо, що ФАБ-3000 виробляли ще у 1940-х роках, у часи Сталіна. Їх розробляли під Ту-4 (радянський стратегічний бомбардувальник). ФАБ планували застосовувати для «килимових бомбардувань». Востаннє ФАБ-3000 росіяни діставали під час облоги Маріуполя у 2022 році. Тоді ще не було модулів корекції. 

Як писав UA-NEWS.in.ua, F-16 уже влітку будуть захищати Харків від російських КАБів.

Джерело

Новости Украины