Росло кілька століть: ураган у столиці зламав одне з дерев-«захисників» Києва (фото)

Липа Петра Могили Дерево-пам’ятник «Липа Петра Могили»

Дерево було однією з найстаріших лип столиці. За легендою його посадив митрополит Петро Могила на честь часткового відновлення Десятинної церкви.

Вечірній ураган у Києві зламав історичне дерево-пам’ятку природи «Липу Петра Могили», яке росло на руїнах Десятинної церкви в центрі столиці. Дерево розкололося, а його гілки обламалися і впали на землю. Відповідні кадри пошкодженого дерева-захисника опубліковано на Telegram-каналі «Реальний Київ».

Читайте кращі матеріали розділу на сторінці «Фокус. Україна» в Facebook

Ураган у Києві

Увечері, 12 травня, в українській столиці почався сильний дощ та ураган. Негода повалила багато дерев на вулицях міста, а в Оболонському, Подільському та Святошинському районах зникла електрика. На сайті компанії ДТЕК повідомили, що через погодні умови в Київській області фіксують велику кількість розривів ліній електропередач, це пов’язано з падінням дерев.

«Липа Петра Могили»

Дерево є ботанічною пам’яткою природи, це одна з найстаріших лип Києва. Дерево росте на початку Андріївського узвозу поряд із Національним музеєм історії України та залишками фундаменту Десятинної церкви. Його вік — близько 400 років. Стовбур липи має обхват 5 метрів, а висота — 10 метрів.

За легендою, дерево посадив Петро Могила у 1635 році на честь часткового відновлення Десятинної церкви. За іншою версією, липі вже вісімсот років, і вона застала ще не зруйновану Десятинну церкву та останніх київських князів.

Нагадаємо, 22 жовтня в російській столиці Москві сильний вітер зніс частину стіни Кремля. Тоді ураган зніс будівельні риштування, встановлені для реставрації, пошкодивши водночас один із зубців стіни.

Источник

Новости Украины