Розглядає колегія суддів. У Кропивницькому відбулось засідання у справі розвідника Романа Червінського

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

У Кропивницькому містяни зібрали перед Кіровоградським районним судом на підтримку Романа Червінського. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому в Кіровоградському районному суді розглядали справу колишнього виконувача обов'язків командира частини Сил спецоперацій Романа Червінського. Адвокати Червінського заявили, що склад колегії суддів незаконний через ймовірне втручання в автоматизовану систему розподілу суддів. Прокурор Віктор Кобець вважає, дії адвокатів спрямовані на затягування судового розгляду.

Про це з місця події повідомляє кореспондентка Суспільного Антоніна Крейтор.

Перед початком судового засідання біля будівлі суду у Кропивницькому зібралися учасники акції на підтримку Романа Червінського. За підрахунками Суспільного, 40 людей. Тримали плакати з написами, зокрема, "Свободу Роману Червінському".

"Він герой. Він сидить абсолютно незаконно, в буцегарні", – вважає учасник акції Микола Помінчук.

Судові засідання у справі Романа Червінського майже рік тривали у Києві. Нині – у Кіровоградському районному суді. Романа Червінського звинуватили у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому Канатове у Кіровоградській області. За інформацією речника СБУ Артема Дехтяренка, Червінський діяв попри заперечення Служби безпеки проводити цю операцію та без згоди відповідних державних органів. У результаті російські спецслужби отримали дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу армії РФ обстріляти летовище.

Роман Червінський звинувачення проти нього вважає сфальсифікованими. Каже – спецоперація була погоджена.

"Цієї справи не існує взагалі. Злочину немає. Обстріл аеродрому ракетами росіянами відбувся тому, що вони його розвідували супутниками. Коли прийшов лист від Залужного, в якому він пише: прошу відрядити співробітника для забезпечення проведення спільних заходів в рамках відсічі збройної агресії, начальник управління СБУ Києва сказав: по цій операції людину треба відрядити. Відрядив, а тепер каже: я не знав, що він там робив. Начальник головного управління СБУ в Києві сьогодні говорить одне, завтра – інше. Так це вони і є зрадники".

Напередодні суддя Ігор Гершкул ухвалив рішення, що справу Романа Червінського у Кропивницькому розглядатиме колегія суддів. Таке клопотання, через складність кримінального провадження, подали адвокати підозрюваного.

Під час засідання захисники Червінського заявили, що склад колегії суддів незаконний. За словами адвокатки Людмили Куси, при авторозподілі суддя, яка була у відрядженні на навчанні, потрапила у розподіл цієї колегії. На місце викликали оперативно-слідчу групу.

"В той день, коли суддя перебуває на навчанні, – говорить Людмила Куса, – на цього суддю автоматизована система справи не розподіляє. На переконання сторони захисту, відбулося втручання в систему документообігу суду, що є злочином. Ми звернулися до теруправління ДБР, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії щодо незаконних дій щодо автоматизованої системи".

Протягом майже п’яти годин засідання адвокати подавали клопотання і відводи суду, які суд відхилив. О 17.57 в Кропивницькому почалась повітряна тривога.

Прокурор Віктор Кобець вважає, дії адвокатів спрямовані на затягування судового розгляду.

Що відомо про обстріл аеродрому "Канатове"

23 липня 2022 року російські військові вдарили ракетами по Кіровоградській області, зокрема атакували аеродром "Канатове". За словами голови ОВА Андрія Райковича внаслідок обстрілу загинули двоє працівників відомчої охорони трансформаторної підстанції та військовий. Поранень зазнали 19 людей.

Згідно з матеріалами слідства, армія РФ завдала ракетного удару по аеродрому через самовільні дії українських військових.

Правоохоронці вказали, що колишній виконувач обов'язків командира однієї з частин Сил спецоперацій Роман Червінський був одним із групи людей, які вирішили заволодіти літаком ПКС РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

У результаті російські військові отримали дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу армії РФ обстріляти летовище.

Як розповів речник СБУ, Червінський діяв попри заперечення Служби безпеки проводити цю операцію та без згоди відповідних державних органів. Червінський вважає, що операція не могла призвести до ракетного удару по аеродрому “Канатове”, бо вона була погоджена із високим військовим керівництвом.

21 квітня СБУ оголосила Червінському підозру в перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень. Передбачене покарання — позбавлення волі на термін від восьми до 12 років.

Колишній співробітник ГУР Міністерства оборони Роман Червінський — один з розвідників, які організовували операцію із затримання російських бойовиків ПВК "Вагнер".

Новости Украины