Розмитнення авто «переїде» до Дії, українцям готують нову формулу: її вже можна протестувати

Українцям можуть дозволити розмитнювати автомобілі через Дію – за зміненою формулою. Розгляд відповідних законопроєктів у Верховній Раді очікується вже у лютому. В Мінцири ж переконують, що розмитнення автомобілів через Дію стане однією з найважливіших антикорупційних реформ у митній галузі.

Про це повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк. Він зазначив: йдеться про документи №7466 та №7468.

«На найближчому засіданні нашого Комітету будуть нарешті розглянуті законопроекти №7466 і 7468 щодо розмитнення автомобілів через Дію. Буде винесено на розгляд парламенту доопрацьовану версію обох ініціатив. Розгляд у Раді планується вже в лютому», – йдеться в повідомленні.

Як відбуватиметься розмитнення у Дії

За словами голови Мінцифри Михайла Федорова, митний збір проходитиме за новою системою розрахунку. Для цього потрібно буде ввести в спеціальному калькуляторі три характеристики:

  • рік авто;
  • тип двигуна;
  • його об’єм (для електрокарів – потужність).

«Далі система автоматично розрахує вартість авто. … Наприклад, ви маєте Mitsubishi Outlander 2022 року. На бензині та з об’ємом двигуна в 2 літри. За новими правилами заплатіть 5 280 грн, замість 19 320 грн», – розповів міністр.

При цьому він наголосив: розмитнення авто Дії зробить послугу «простою та антикорупційною». «Тому що ми повністю виключаємо людський фактор», – пояснив  Федоров.

Вже можна протестувати

Попри те, що реформа ще не була підтримана у Верховній Раді, протестувати нову систему розрахунку розмитнення та порахувати, як зміниться її вартість, можна вже. Зробити це можна тут.

Для цього в окремому полі слід запровадити названі Федоровим характеристики автомобіля – та натиснути «Розрахувати». Після цього на екран буде виведено інформацію про:

  • акцизний податок:
  • ПДВ;
  • загальну вартості розмитнення.

Що передбачають законопроєкти

Документи про розмитнення авто через Дію були зареєстровані у ВР ще у червні 2022 року. Так, законопроєкт №7466 передбачає, що за розмитнення більше не враховуватиметься вартість транспортного засобу. Тобто, формула зміниться

«Формула розрахунку складатиметься з таких показників: віку, типу та обсягу двигуна та ексклюзивності транспортного засобу», – повідомив представник Кабінету міністрів у парламенті Тарас Мельничук. Тобто пенсійний збір за розмитнення авто (3-5% залежно від вартості автомобіля) планується скасувати.

Законопроєкт же №7468 встановлює правила онлайн-розмитнення. Як розповіли раніше в Кабміні, перш за все йдеться про те, що:

  • у Дії потрібно буде ввести VIN-код авто, та система автоматично підрахує, скільки потрібно заплатити власнику машини;
  • розмір платежу буде формуватися відповідно до характеристик автомобіля: обсяг, тип і потужність двигуна, вік автомобіля та його ексклюзивність;
  • після розмитнення в Дії можна буде і зареєструвати авто;
  • на подачу документів потрібно не більше ніж 5 хвилин.

Джерело

Новости Украины