Розпочалася ексгумація тіл на стихійному кладовищі в Ізюмі

Зараз проводиться ексгумація тіл військових. 

У місті Ізюм розпочали ексгумацію тіл у місцях масового поховання. Після цього почнеться ідентифікація загиблих.

В Ізюмі почалася ексгумація тіл на стихійному кладовищі. Спочатку проводять ексгумацію тіл військових. Їхні могили знаходяться на стихіному кладовищі посеред Ізюму, яке знайшли 15 вересня. Поруч поховані цивільні, усього близько 500 людей. Одне з місць масового поховання знайшли по відео, яке опублікували росіяни. Перед проведенням ексгумації територію перевірили сапери.

Загиблих в Ізюмі може виявитися набагато більше, ніж в Бучі Київської області. Про це повідомили у Міністерстві з питань з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з посиланням на  уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олега Котенка.

«Наразі ми працюємо над ексгумацією тіл військовослужбовців. Потім тіла будуть передані експертам для подальшої ідентифікації осіб загиблих. На жаль, це тільки початок нашої роботи тут, скільки локацій ще буде знайдено на деокупованих територіях поки не відомо, але сувора реальність вказує на те, що кількість загиблих в Ізюмі може в рази перевищувати Бучанську трагедію», — сказав Котенко.

На ексгумації присутній уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець. Він говорить про те, що військових перед смертю катували, у багатьох із них зв’язані руки. Катування вібдувалися у підвалі об’єкту інфраструктури.

Лубінець розповів про те, що на стихійному кладовищі похована сім’я з п’яти людей: батьки з 6-річною донькою, а також їхні бабуся і дідусь. Цивільних ховали місцеві жителі. Були випадки, що людям копали могили прямо у дворі, а потім перепоховали на стихійному кладовищі. На кожній могилі є хрест з надписом. На деяких  табличках значиться «невідомий».

На місці масового поховання працюють десять слідчо-прокурорських груп, до складу яких входять криміналісти та слідчі поліції, працівники слідчого управління Нацполіції, які займаються справами Ірпеня та Бучі.

Рідні зниклих безвісти можуть телефонувати на номер гарячої лінії — 0 800-339-247 (з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00. Також можна написати повідомлення у Telegram або Viber на номер — 095-896-04-21 (субота та неділя).

Номер телефону уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин — 099-792-01-26. Електронна пошта — [email protected].

Як писав UA-NEWS.in.ua, 15 вересня в Ізюмі виявили масове поховання людей. Неподалік є братська могила українських військових. Люди поховані у лісі поблизу міського кладовища. 

Джерело

Новости Украины