Розстріл цивільних під час окупації Гостомеля: слідчі встановили імена трьох офіцерів Росгвардії

Російські військові в Гостомелі, лютий 2022 р. Національна поліція України

Українські правоохоронці повідомили про підозру у скоєнні воєнних злочинів трьом військовим командирам РФ через розстріл цивільного населення у Гостомелі в лютому 2022 року.

Про це інформує Київська обласна прокуратура, а також поліція Київщини у Facebook.

Як з'ясувало слідство, 25 лютого 2022 року російські військові в Гостомелі з усіх видів озброєння розстріляли цивільне населення та 12 автомобілів.

Правоохоронці встановили особи трьох командирів Росгвардії, які віддавали накази та разом з іншими військовими брали участь у розстрілі мирних жителів. Це, зокрема:

  • 53-річний командир загону мобільного особливого призначення управління федеральної служби військ Національної гвардії РФ по Красноярському краю,
  • 53-річний заступник начальника управління федеральної служби військ Національної гвардії РФ по Красноярському краю,
  • 46-річний заступник командира по роботі з особовим складом загону мобільного особливого призначення Управління федеральної служби військ Національної гвардії РФ по Красноярському краю.

Як зазначили в обласній прокуратурі, на виконання наказів трьох офіцерів управління Росгвардії по Красноярському краю військові РФ, перебуваючи в Гостомелі, розстріляли з вогнепальної стрілецької зброї мирного жителя, який пішки йшов уздовж залізничних колій. Від отриманих поранень чоловік помер на місці.

Офіцерам Росгвардії оголосили підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних із закінченим замахом на умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Санкція статті про порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, передбачає до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

Слідчі поліції Київщини продовжують документування фактів розстрілу цивільного населення російськими військовими, які в лютому 2022 року перебували на бойових позиціях по вул. Шевченка та вул. Свято-Покровській у селищі Гостомель.

За даними Національної поліції України, на невеликому відрізку дороги в Гостомелі лише 25 лютого російські окупаційні війська вбили 11 та поранили 15 людей. Серед постраждалих були громадянин Німеччини та працівники Бучанського райуправління поліції.

Що відомо про розслідування злочинів російських військ в Україні

У грудні 2023 року глава МВС Ігор Клименко заявив, що від початку повномасштабного вторгнення українські поліцейські відкрили понад 105 тисяч кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів російських військових.

У вересні минулого року стало відомо, що слідчі Національної поліції розпочали 95 284 кримінальних провадження за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями армії РФ та їхніми пособниками від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Протягом 2022 року правоохоронцям вдалося ідентифікувати 91 російського військового, які чинили воєнні злочини на території Бучанської громади на Київщині. Загалом у цьому районі задокументовані понад 9 тисяч воєнних злочинів, скоєних солдатами РФ.

15 липня 2023 року генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що українські суди винесли вироки 53 військовим РФ за скоєні воєнні злочини. Допомагати українським прокурорам розслідувати безпрецедентну кількість російських воєнних злочинів в Україні будуть Міністерство юстиції США та ФБР.

Станом на серпень минулого року Міністерство внутрішніх справ внесло до інформаційної підсистеми "Воєнний злочинець" відомості про 232 131 особу, з них 197 857 — це російські військові.

Також воєнні злочини РФ в Україні вивчають і громадські організації. Вони документують їх та збирають свідчення для трибуналу.

Станом на 24 вересня 2024 року, Національна поліція України відкрила понад 127 тисяч проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовими РФ та їхніми пособниками.

Читати ще

Читати ще Розстрілював цивільних на Київщині: військовому РФ повідомили про підозру

Джерело

Новости Украины