Розстріли на Євромайдані: суд відклав підготовче засідання у справі проти Януковича та його соратників

Підготовче засідання у справі за обвинуваченням експрезидента Януковича та його соратників в розстрілі мітингувальників на Євромайдані, Київщина, 24 червня 2024 року. Суспільне/Дар’я Кінша

Броварський міськрайонний суд Київської області відклав підготовче судове засідання у справі проти колишнього президента України Віктора Януковича і представників його силового блоку, яких звинувачують в організації розгону та розстрілів демонстрантів на Інститутській 18-20 лютого 2014 року.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

Судове підготовче засідання перенесли на 7 серпня через неявку обвинувачуваних та їх адвокатів.

"Порадившись на місці, суд ухвалив: відкласти проведення підготовчого засідання на 7 серпня, 11 годину, через неявку усіх захисників", — зазначила головуюча суддя колегії суддів Наталія Сіренко.

Оскільки підозрювані переховуються від слідства, справа слухається у заочному режимі. Тож фігуранти справи та їх адвокати, які не призначені державою, могли взяти участь у засіданні у режимі відеоконференції. Та на засідання не з'явилися також і захисники, призначені державою.

Адвокати з Центру безоплатної правової допомоги, які представляють інтереси обвинувачених у цій справі, висловили клопотання про їх заміну у зв’язку зі зміною підсудності цієї справи з Києва на Київську область. У клопотанні йдеться, що доручення на захист фігурантів справи вони отримували від регіонального Центру безоплатної правової допомоги у Києві, а не в області.

Заступник начальника департаменту у справах Майдану Офісу генпрокурора Денис Іванов у коментарі журналістам назвав такі вимоги необґрунтованими.

"Відповідні клопотання на формальних підставах подані. Їх заміна не призведе до нормального судового розгляду, який передбачений завданнями кримінального провадження, бо це дуже велике за обсягом провадження і потрібно чимало часу, щоб ознайомитися з цим провадженням. Призначені захисники знайомилися понад два роки", — сказав прокурор.

Адвокат ексголови СБУ Олександра Якименка Євген Солодко пояснив свою відсутність закордонним відрядженням.

Прокурор Денис Іванов вважає, що адвокати посилаються на непідтверджені підстави у своїх клопотаннях про відкладення судового засідання.

"Що це за відрядження? У якій справі? Чому через 4 місяці після призначення судового засідання він лише зараз повідомив. У справі 10 обвинувачуваних і 9 захисників і понад півтори тисячі сторінок матеріалів кримінального провадження. Завчасно була визначена дата судового засідання. Тому такі дії потребують додаткової перевірки щодо причин поважності неприбуття за викликом. Інші захисники взагалі не повідомили, чому вони не з'явилися на судове засідання", — стверджує прокурор у справах Майдану.

За такого складу учасників, пояснює він, кримінально-процесуальний закон не дозволяє продовжувати судовий розгляд і безпосередньо це судове підготовче засідання. Тому воно і було відкладене, резюмував прокурор.

На засіданні були присутні близько пів сотні потерпілих — представники сімей загиблих на Майдані під час Революції гідності. Перенесенням засідання вони обурені. Учасник Майдану, а нині потерпілий у справі Микола Фоменко вважає, що судовий процес затягують зумисне.

"Комусь це не хочеться розглядати. Вже ж скільки минуло років, вже можна було до якогось рішення прийти, хочеться результату, бо усі там були на межі смерті. Я й сам не знаю, як мені вдалося вижити", — зазначив чоловік.

Під час судового засідання суд задовольнив клопотання прокурорів про забезпечення онлайн-трансляцій судових засідань. Наступні судові засідання будуть транслюватися на сайті "Судової влади".

Що відомо про кримінальну справу щодо Януковича та його соратників за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року

У жовтні 2023 року у пресслужбі ДБР повідомили, що завершили розслідування справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів учасників акції протесту на Майдані 18–20 лютого 2014 року. Обвинувальні акти стосовно колишнього президента України та 9 ексвисокопосадовців скеровані до суду.

Окрім Януковича, у вчиненні злочинів проти майданівців обвинувачуються колишні міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, голова СБУ Олександр Якименко, міністр оборони Павло Лебедєв та інші силовики.

За даними слідства, 18-20 лютого 2014 року злочинна група під керівництвом експрезидента дозволила розгін демонстрантів із застосуванням вогнепальної зброї, військової техніки та спеціальних засобів, в тому числі незаконно поставлених з території держави-агресора. Дії колишніх президента, міністра оборони України та керівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту у центрі Києва. В тому числі до заподіяння смерті 67 цивільним. Всього постраждали 887 цивільних осіб та 132 правоохоронці.

Читати ще

Читати ще Сплив термін давності: прокурори оскаржать закриття справи про побиття учасників Євромайдану в 2013 році

Джерело

Новости Украины