«Розвідник»: у Рівному презентують книгу про загиблого військового, пластуна Тараса Давидюка

За інформацією: Суспільне Рівне.

Фото: Facebook Микола Федоришин

У Рівному презентують книгу "Розвідник". Видання присвячене рівнянину, пластуну, військовому Тарасу Давидюку, який загинув на фронті.

Про це Суспільному розповів автор книги, культуролог, дослідник історії Волині Микола Федоришин:

"Тарас був пластуном Пластуни — козаки-розвідники Запорізького та Кубанського військ.і військовим розвідником, тому й книга називається "Розвідник". Знав його з часів Помаранчевої революції, коли я був головою "Просвіти" в Народному домі. Тарас там був увесь час — патріотично налаштований такий підліток. Моя донька ходила в Пласт, пізніше — син, Тарас був його виховником. Тоді ми з ним спілкувалися. Навіть про те, як ліпше організувати походи, оскільки я знаю всі історичні місця в області. Тараса знав близько, коли його не стало — моїм обов'язком було написати книгу про нього", — розповів Микола Федоришин.

Фото: Facebook Тарас Давидюк

З його слів, "Розвідник" — це краєзнавчий нарис з чотирьох розділів, про Тараса Давидюка як пластуна, громадського діяча, журналіста та воїна.

"Це рідкісна людина, мало хто через призму своєї душі так сприймає нашу дійсність. Хай молоде покоління читає. У книзі чітко написані його патріотичні заклики, вони прості й дуже сприйнятливі, щоб людина зрозуміла, куди ми рухаємося, якою має бути країна", — додав Микола Федоришин.

З його слів, Тарас Давидюк був зв'язковим 33 куреня Пласту імені Уласа Самчука. І саме в Літературному музеї імені Уласа Самчука у Рівному презентують книгу "Розвідник", це буде 23 лютого.

В експозиції розмістили інформацію про 33-й курінь, світлини Тараса Давидюка, а також QR-код, за яким нарис "Розвідник" можна буде прочитати на сайті музею.

Фото: Facebook Тарас Давидюк

Хто такий Тарас Давидюк

Тарас Давидюк у громадському русі — з 2002 року. Був членом "Молодого Руху", головою обласної організації та членом Центрального Проводу Молодіжний Націоналістичний Конгрес, очолював Рівненську обласну організацію "Активна молодь".

Політолог за освітою. Ще студентом, у 2005 році, був певний час членом місцевого осередку Пласту в Острозі. У 2012 році повернувся в організацію.

З початку російсько-української війни чоловік долучився до добровольчого батальйону "Гарпун", де служило багато пластунів. Опісля продовжив службу в одному із окремих розвідувальних батальйонів ЗСУ. Додому повернувся лише весною 2019 року і став зв’язковим 33 куреню імені Уласа Самчука рівненського Пласту.

24 лютого 2022 року знову пішов на фронт, воював у підрозділі, разом із побратимами з "Гарпуна".

37-річний військовий загинув 3 листопада на околиці села Роботине Запорізької області. Поховали Тараса Давидюка у Рівному на кладовищі Грабник, поряд із могилами рідних.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

Новости Украины