СБУ затримала російських агентів, які здавали блокпости на Харківщині

Зловмисники перебувають під вартою.

Двоє громадян України погодилися співпрацювати з росіянами через ідеологічні міркування.

Співробітники Служби безпеки України затримали двох російських агентів — чоловіка та жінку, які збирали та передавали окупантам координати позицій Збройних сил України та паролі блокпостів у Харківській області. Про це повідомив речник Управління Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула.

Жінка збирала дані про місця дислокації, маршрути переміщення підрозділів та техніки української армії через свої зв’язки серед харків’ян. Вона почала працювати в інтересах РФ за пропозицією колишнього чоловіка, який є бойовиком «ЛНР».

 

Як повідомили в прокуратурі, чоловік попросив колишню допомогати йому збирати інформацію про патріотично налаштованих мешканців Харківської області. Після цього зрадниця запропонувала «роботу» своєму приятелю. Чоловік, працівник компанії, що надає послуги енергопостачання, завдяки вільному доступу до будівель і споруд знаходив місця дислокації Збройних сил України.

«Одним із основних завдань зрадників було отримання актуальних паролів, які використовуються на українських блокпостах. Усю зібрану інформацію ворожі агенти регулярно передавали представникам рф за допомогою месенджерів. Під час обшуків за місцем проживання зловмисників було вилучено засоби зв’язку з доказами протиправної діяльності», — зазначили в СБУ.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України та оголосили зловмисникам підозру. Чоловік та жінка перебуватимуть під вартою 60 діб, права внесення застави немає.

Як писав UA-NEWS.in.ua, раніше СБУ викрила організатора російської мережі інформаторів, який збирав дані про ЗСУ в Харківській області. Це була мережа агентів. Шпигуни здавали інформацію про розташування та переміщення військової техніки й особового складу української армії.

Джерело

Новости Украины