«Село практично згоріло»: як вигоріли будинки через лісову пожежу у Новосанжарській громаді

За інформацією: Суспільне Полтава.

Згоріле після лісової пожежі майно Володимира Балі у селі Балівка. Суспільне Полтава

"Все було дуже швидко і дуже страшно, коли отам серед села ці вогняні смерчі гуляли. Нас в машину вкинули, з вогню вихопили, повезли в Дубину. Це місцеві нас вкинули і повезли. Кози в нас, собаки, кури, качки трохи. То ми всіх відпустили. А вчора всіх збирали ввечері", — розповів місцевий житель Володимир Баля.

Деякі будинки у селі досі горять та тліють. На вулицях – обірвані дроти та повалені дерева.

Більша частина хат в селі — згоріли, розповідають місцеві. Суспільне Полтава

"Зять купив хату собі, хотів зробити музей для людей. Погоріло все — старовинні речі, все вигоріло, все згоріло до тла. Село практично згоріло. Мабуть, десять хат залишилося, на цьому кінець", — повідомив місцевий житель Михайло Божинський.

Постраждало і сусіднє село Собківка. Будинок Ніни В’язовської згорів повністю.

Це вигоріла хата Ніни В’язовської у селі Собківка. Суспільне Полтава

"Батьківська це хата, я з семи років тут. І таке дуло, ніби кінець світу. Я подзвонила до сусідів, до дачників, до всіх. Вони думали, що це жарт. А які там жарти? Тієї ночі ми повитягували шланги, підготувалися, бо знали, що від сосни буде біда, і що там товстий шар хвої. У неділю, десь о 8-9 годині вечора, світла не стало. Ті шланги нам більше не знадобилися, все закінчилось", — розповіла місцева жителька Ніна В’язовська.

Куди евакуювали людей через лісові пожежі на Полтавщині

Через пожежу із чотирьох сіл громади евакуювали 53 людини. Одинадцятеро з них поселили у Нових Санжарах.

"Документи не всі забрала, ось у чому справа. І коза відв'язана бігає, із ланцюгом. На двох кімнатку цю дали, годують вранці й в обід", — розповіла місцева жителька Алла Мороз.

Алла Мороз, жителька села Пудлівка. Її евакуювали до санаторію в Нових Санжарах. Суспільне Полтава

"Вони евакуйовані до комунального закладу "Антей". Допомогу необхідну і першочергову вони отримали. Харчування отримують триразове. На цей час працює комісія, відбувається підрахунок збитків завданих нашим жителям", — пояснила секретарка Новосанжарської селищної ради Таміла Музика.

Лісову пожежу на Новосанжарщині ліквідують третій день поспіль. Нині горить лісова підстилка на площі близько 50 гектарів, розповіла речниця надзвичайників Світлана Рибалко.

"Через відсутність опадів, через великі температурні показники, через великі пориви вітру пожежа поширювалась миттєво. Зараз ліквідація продовжується. Задіяно понад 400 працівників і 73 одиниці техніки залучено. Отаких масштабів, щоб вогонь погрожував населеним пунктам, за роки служби моєї особисто – це вперше", — розповіла речниця рятувальників Полтавщини Світлана Рибалко.

Гасити пожежу розпочали 15 вересня. Вона охопила понад 700 гектарів. Коли завершать ліквідовувати, поки не відомо.

Читати ще

Читати ще Горіння сухостою на горі Пивиха на Полтавщині: у громаді назвали ймовірну причину

Новости Украины