Сесія Хмельницької облради: звіт голови, звернення щодо комуняцьких символів, виконання бюджету

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький.

36 депутатів із 64 зареєструвались сьогодні на 13 чергову сесію Хмельницької обласної ради. Як розповіла Суспільному голова обласної ради Віолета Лабазюк, це чергове пленарне засідання є останнім в 2022 році, більше без нагальних потреб депутатський корпус не збиратиметься. Як минуло пленарне засідання — в матеріалі Суспільного.

Перед початком пленарного засідання 7 грудня, в День місцевого самоврядування, голова обласної ради Віолета Лабазюк вручила подяки колегам, які вступили до лав Збройних Сил України та займаються волонтерською діяльністю. Далі народні обранці, яких на пленарному засіданні сесії зареєструвалося 36 із 64 обраних, перейшли до розгляду понад двадцяти питань порядку денного. Перше питання — звіт голови обласної ради. Звітувала Віолета Лабазюк коротко, близько 15 хвилин.

"Сьогодні Хмельницька обласна рада орієнтована, звичайно, на воєнний стан в країні. За час робочого року ми провели шість пленарних засідань. Безперебійно цьогоріч працювали усі наші постійні комісії, які розглядали всі питання порядку денного. Майже 1800 звернень було розглянуто апаратом обласної ради. Понад півтора мільйона гривень було виділено фінансового ресурсу тим категоріям людей, які того потребують", — прозвучало у звіті голови обласної ради.

Цьогоріч депутати питання до звіту голові обласної ради не ставили, «за» його прийняття проголосувало усі 35 депутатів. Сама Віолета Лабазюк, каже, не голосує за свій звіт свідомо.

Голова громадської організації «Хмельницька ініціатива» Олег Черненко говорить – звіт голови, заздалегідь опублікований на сайті Хмельницької облради, в нього зауважень не викликав.

"Звіт змістовний, структурований. В принципі, з того звіту можна побачити, чим займалась рада, чим займалась голова ради, там все розбито по комісіях. Кого цікавить якась певна комісія, можна теж подивитись. Крім якихось якісних показників, є кількісні показники в тій чи іншій сфері. Тобто, можна все проаналізувати", — каже Олег Черненко.

Далі депутати переходять до розгляду низки питань, що стосуються господарської діяльності та звернень обласної ради. Одне з них – звернення до Президента, уряду та парламенту щодо зняття з обліку музейних пам’яток комуністичних символів. Його пропонує депутат від «Команди Симчишина» Юрій Смаль. За словами депутата, це звернення запропонували після демонтажу пам’ятника Островському в Шепетівці, який обласна рада від червня не могла здійснити через затяжну процедуру Міністерства культури України на зняття його з обліку.

"В зверненні йдеться про ті виявлені 200 пам’яток, які мають тотожне або навіть пряме відношення до московсько-комуняцького панування на теренах області й України в цілому", — каже Юрій Смаль.

Звернення підтримує 35 депутатів.

Після завершення розгляду 27 питань порядку денного перед депутатами виступає директор Департаменту фінансів Хмельницької ОВА Сергій Пенюшкевич — інформує депутатський корпус про виконання бюджету Хмельницької області на 2022 рік, оскільки ці повноваження під час воєнного стану делегуються військовій адміністрації. За словами чиновника, доходи та видатки бюджету становлять 1,5 мільярда гривень, що на 38% більше, ніж в минулому році.

"Кошти бюджету було витрачено на утримання мережі бюджетних установ, на сприяння військовому командуванню та теробороні, та на виконання найнеобхідніших питань, які стосуються утримання мережі", — каже Сергій Пенюшкевич.

За словами голови обласної ради Віолети Лабазюк, ця запланована чергова сесія є останньою в 2022 році, більше без нагальних потреб депутати цьогоріч уже не збиратимуться.

Новости Украины