Шахраї крадуть гроші з карток українців, користуючись проблемами зі зв’язком: як працює схема

Шахраї знайшли спосіб, як скористатися проблемами зі зв’язком в українців. Зловмисники представляються жертвам робітниками компаній-операторів і просять назвати відправлений на телефон код.

При цьому коли людина цей код називає, шахраї отримують доступ до особистого кабінету на сайті оператора. Після цього вони можуть скористатися функцією перевипуску SIM-карти, розповіла OBOZREVATEL Олеся Данильченко, заступниці директора Української міжбанківської асоціації платіжної системи ЄМА.

«Ідея в тому, щоб примусити людину продиктувати той код, який вона отримала від оператора в SMS або повідомленні на месенджері. А якщо людина дає цей код, то значить, що відбувалася реєстрація в кабінеті мобільного оператора і для підтвердження входу або реєстрації потрібен код, який надсилають на пристрій. Коли людина цей код розголошує, зловмисник вводить його і отримує доступ до кабінету. Раніше була можливість у особистих кабінетах, певно, вона й зараз є, якщо це неконтрактний абонент, перевипуску SIM-карти. Тобто для зручності клієнтів зроблено, щоб у випадку втрати картки можна було віддалено зробити», – пояснила експертка.

Справа в тому, що потім людина, яка є справжнім власником номера, не має доступа до своєї SIM-карти, а зловмисники мають. І всі підтвердження у інтернет-банкінг починають надходити на пристрій вже зловмисника. У свою чергу справжній власник картки не бачить інформації і не знає, що відбувається.

«Він (власник SIM-карти. – Ред.) просто може подумати, що в нього проблеми із зв’язком, бо зараз нікого це не здивує, в нас постійно проблеми із цим. Це така багатокрокова схема для того, щоб на себе, на зловмисника, перевести отримання підтвердження для входу. Тоді вже можна заходити в онлайн-банкінг і проводити якісь операції там, відновлювати паролі та ін. Навіть якщо шахраї не знають паролі від онлайн-банкінгу, але знають якісь дані, наприклад, номер телефону, то за цими даними можуть відновити пароль для входу», – зазначила Данильченко.

Ця схема є дуже небезпечною, додала експертка. Справа в тому, що якщо людина встрачає доступ до свого номера і в результаті до онлайн-банкінгу, то шахраї можуть не тільки зняти кошти, які були на тій картці, а також збільшити розмір кридитної лінії, прибрати всі обмеження для зняття та ін.

Джерело

Новости Украины