Що робити, якщо погана кредитна історія?

За різними даними, приблизно кожен четвертий дорослий українець хоча б один раз брав грошовий кредит. Тому більшість повнолітніх громадян України знають, що таке кредитна історія. Так називають досьє, у якому збирається інформація щодо конкретного позичальника — про всі оформлені ним кредити, а також про те, як ця людина виконувала свої фінансові зобов’язання.

Історія погана та хороша

Ті, хто активно користується послугами банків та онлайн-сервісів на зразок LoviLave й погашає грошові позики своєчасно та повною мірою, мають позитивну (хорошу) кредитну історію (КІ). Це дає можливість оформити нову позику в будь-якого кредитора практично зі 100% гарантією. Якщо ж людина має багато тривалих прострочень, відкритих позик та непогашену заборгованість, говорять про погану кредитну історію. Такий клієнт часто отримує відмови під час подачі заявки на новий кредит.

Хто збирає та зберігає інформацію про кредити

Кредитне досьє поповнюється відомостями після кожного звернення клієнта за кредитом: такою інформацією діляться самі кредитори — як банки, так і МФО. А зберігаються кредитні історії у спеціалізованих бюро — це організації, які збирають та аналізують інформацію про позичальників. В Україні діє кілька Бюро кредитних історій, і кожне з них має свою базу досьє. Кредитори можуть співпрацювати одразу з одним, кількома або навіть з усіма БКІ.

Чи є шанси отримати нову позику за поганої КІ

Проблемна кредитна історія суттєво ускладнює отримання нової позики, але не виключає такої можливості повністю. Позичальників, що проштрафилися, неохоче кредитують банки: оформити банківську позику, найімовірніше, вийде лише за наявності ліквідної застави. Запозичення під заставу також готові надати ломбарди. А от беззаставний кредит з поганою кредитною історією реально отримати лише в МФО: такі організації видають невеликі короткострокові позички, тому вони готові надати ще один шанс боржнику.

Що робити людині з поганою КІ

Не варто розраховувати, що вдасться обдурити кредитора та приховати свої борги: і банки, і МФО перед схваленням кредиту проводять оцінку позичальника та вивчають його кредитне досьє. Тому тим, хто сподівається оформити нову позику, можна порадити таке:

  • Якщо потрібен кредит на великий термін (пів року й більше), доведеться знайти поручителів або забезпечення на банківську позику. Це може бути нерухомість або авто.
  • Якщо застави немає чи потрібна невелика сума, зверніться до МФО. Об’єктивно оцініть свої фінансові можливості та виберіть таку суму, яка не буде непосильною, — у такому разі шанси отримати схвалення в LoviLave вищі.

Своєчасна виплата кількох мікрокредитів у МФО допоможе поступово поліпшити кредитний рейтинг. А якщо погасити всю суму вчасно все ж таки не вдається, обов’язково скористайтеся опцією продовження терміну — таке рішення дає змогу уникнути прострочення, штрафів та погіршення кредитної історії.

Новости Украины