Що буде з цінами на бензин у січні

Що буде з цінами на бензин у січні

Фото: andreas160578 із сайту Pixabay

З початку 2023 року вартість літра бензину трохи опустилася, але найближчим часом на нас чекає повернення до максимальних рівнів. Так, останніми робочими днями 2022 року дизельне паливо коштувало в середньому по Україні 55,13 гривень, а до 10 січня вже опустилося до 55,03 гривні, А-95 коштував 52 гривні, а впав до 51,48 грн. Про це у розмові з KP.UA розповів Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio.

– Важливо відзначити, що в останній тиждень минулого року вартість бензину в Україні безпідставно зросла до максимальних значень, притому що у світі ціни на бензин перебувають на тих же рівнях, що й наприкінці 2021 року, – каже Болтян. — Виходить, що у світі нафта за підсумком року не подорожчала, хоча протягом 12 місяців були різкі коливання нагору, зокрема, у лютому. За підсумками року, в Україні вартість літра бензину А-95 зросла на 70% — до 52 грн за літр, а дизельне паливо — на 85%, до 55 грн. Основних причин зростання кілька — від труднощів логістики до високого попиту на паливо через використання для електричних генераторів. Тому навіть якщо у світі тенденція падіння цін на нафту збережеться, нашу країну вона омине.

— Повернення цін на пальне в Україні до максимальних історичних рівнів і подальше зростання відбудуться ближче до кінця січня, коли населення почне активніше користуватися автомобілями та відновить ділову активність, — продовжує експерт. Щоправда, прогнозувати, чи зростуть ціни на 50 копійок чи на гривню, важко, оскільки на ціноутворення впливають не так класичні ринкові, як внутрішні чинники. Наприклад, посилення податкового тиску призведе до того, що бізнес намагатиметься перекласти ці витрати на плечі населення.

Джерело

Новости Украины