Що буде з курсом долара після новорічних свят

Що буде з курсом долара після новорічних свят

Фото: Архів kp.ua

Питання «що буде з курсом?» турбував українців завжди, але під час війни він набув ще більшої актуальності. Адже відкурсу долара залежать не лише невеликі заощадження українців, які багато хто продовжує зберігати під матрацом, а й ціни на товари та послуги по всій країні.

На жаль, точної відповіді на «доларове» питання не знає ніхто. Але з року в рік ми просимо економістів проаналізувати ситуацію та дати свої прогнози.

І, треба сказати, досить часто наші аналітики мають рацію.

«Сезонність» залишилася у минулому

За багато років ми звикли до циклічності та сезонності курсу. Наприклад, восени до країни приходив виторг від продажу аграрної продукції, відповідно, гривня зміцнювалася. А, скажімо, у листопаді, коли імпортери закуповували товари для новорічно-різдвяних свят, валюти ставало менше, і йшов уже долар.

Сьогодні все це залишилося у минулому. Економіст Андрій Мартинюк пояснює: сезонні закономірності не такі сильні і легко перекреслюються іншими факторами – від графіка погашення боргів та невизначеності з траншами МВФ до нестабільної політичної ситуації та, скажімо, підвищення ставки Федеральної резервної системи США, яка веде до зміцнення долара.

Не забуватимемо і про паніку, яка в Україні супроводжує будь-яку загрозу впевненості у завтрашньому дні. Наші співгромадяни, навчені гірким досвідом, не можуть спокійно дивитися навіть на мінімальну девальвацію, чекаючи, що завтра може бути ще гірше. Щоб заспокоїтись, вони вирушають купувати на останні гроші долари. Це ще більше підганяє курс, і в результаті йому стає зовсім не до сезонності.

Очевидно, резюмував Мартинюк, що в умовах війни, яка триває вже одинадцятий місяць, говорити про сильний вплив сезону на валютний курс було б надмірним оптимізмом. Сьогодні на нього давлять зовсім інші чинники.

«Можливі адміністративні обмеження»

На думку аналітика компанії «Центр біржових технологій» Максима Орищака, у січні курс продажу готівкової гривні впаде до 43 грн. за долар, офіційний курс залишиться без змін на рівні 36,65 грн. за долар.

— Причина падіння гривні полягає в тому, що, як мінімум, у найближчі чотири місяці фінансової підтримки від МВФ не буде, а в умовах війни це скоротить бюджетні виплати, — каже експерт. – Це посилить тиск на банківський сектор та збільшить ризик його падіння. Золотовалютні резерви країни в таких умовах цілком можуть опуститися нижче за критичний рівень, який має покривати три місяці імпорту. Якщо бізнес почне скорочувати робочу активність і виводити накопичення в іноземну валюту, це підвищить спекулятивний попит на валюту, і курс долара почне зростати. Стриманість падіння гривні може бути зумовлена ​​святами. Сезонний фактор відбивається на валютному ринку помірною активністю: швидше за все, купуватимуть долари лише ті, хто регулярно моніторить ринкову ситуацію.

З кінця січня, ймовірно, НБУ почне втручатися в інтервенції, додав Орищак, що стабілізує ринок. Ще надійніший сценарій для тривалої стабілізації валютного ринку – це нові адміністративні обмеження виведення коштів із банків, із країни.

«Трохи впаде, але в січні зміцниться»

На думку аналітика Данила Моніна, на курс гривні найближчим часом впливатимуть два основні чинники. По-перше, це величезні держвитрати у грудні 2022-го, які експерт називає корупційними, і які нікуди не поділися, навіть попри війну.

– Державні витрати у грудні я оцінюю у гігантську суму у 500 млрд гривень, – зазначив Монін у коментарі з kp.ua. – Фактично ними закриватимуть усю економічну діяльність і в місцевих бюджетах, і у держбюджеті. Йдеться, наприклад, про виділення 201 млрд на компенсацію тарифів на газ суб’єктам господарювання – на мій погляд, корупційна стаття. За ідеєю, великі суми мають перепасти «Нафтогазу», який заганяють у збиток рента в 60% плюс 20% ПДВ. Очевидно, що податкове навантаження у 80% з обороту за фіксованої ціни газу населенню у 8000 гривень із ПДВ – це наслідок невірної податкової політики держави. Крім того, не виключено, що закупівлі щодо відновлення енергетичних об’єктів через бюджет також можуть бути з відкатами.

Все це може збільшити попит на валюту, продовжує експерт. Але є й другий фактор – продовження зовнішнього фінансування бюджету у розмірі 3 млрд євро/доларів від ЄС та США. Якщо вони прийдуть, курс ймовірно піде вниз, хоча це, скоріше, слід очікувати ближче до кінця січня. Тому, гадаю, спочатку на гривню чекає невелика девальвація, а потім зміцнення наприкінці січня до нинішнього рівня.

Що далі

Загалом у 2023 році курс гривні залежатиме від багатьох причин, основними з яких є міжнародна фінансова допомога Україні та ситуація на фронті.

У розмові з kp.ua економісти були оптимістично налаштовані, оцінюючи ризики девальвації гривні як низькі. Поки що фінансова допомога Україні залишається стабільною, загроз для курсу немає.

На готівковому ринку ситуацію позитивно впливають зниження емісії, і навіть продовження роботи «зернового коридору».

До факторів, які можуть вплинути на стан валютного ринку, експерти відносять погіршення очікувань в економіці через терористичні атаки на енергетичну інфраструктуру України, ускладнення логістики, зростання попиту на готівку через блекаути.

Проте позитивні чинники, зокрема міжнародна допомога, переважують. Тож експерти сподіваються, що ситуація на валютному ринку України залишиться достатньо стабільною.​

Джерело

Новости Украины