Що буде з курсом валют до кінця року: новий прогноз

ФОТО: ілюстративне

В Україні до кінця 2023 року очікується курс долара на рівні до 39 грн. Раніше аналітики вважали, що долар наприкінці року досягне позначки 43 грн, тобто прогноз покращився на 4 грн. Про це йдеться у свіжому звіті Dragon Capital.

Також аналітики оновили прогнози щодо інфляції та ВВП України. Так, зростання цін становитиме не 16%, а 12,5%. А економіка України може зрости на 3% у річному вимірі.

«Динаміка валютного ринку в останні місяці була суттєво кращою, ніж ми очікували. Дефіцит іноземної валюти на готівковому та міжбанківському валютному ринку суттєво знизився порівняно з початком року, насамперед через уповільнення відтоку капіталу з приватного сектору», – пояснили аналітики.

На їхню думку, покращення ситуації на валютному ринку дозволяє говорити про часткову відмову від фіксованого офіційного курсу долара вже у 2023 році. Також аналітики очікують, що Національний банк України (НБУ) почне активніше послаблювати валютні обмеження.

Читайте також: в Україні анонсували радикальні фінансові новації та податкову реформу.

«При цьому в умовах все ще вкрай нестабільного середовища та ризиків розбалансування девальваційних очікувань перехід до гнучкого курсу відбуватиметься дуже поступово і після виконання низки додаткових передумов…. Резерви НБУ на кінець 2023 року залишаться на рівні $37 млрд, оскільки збільшення обсягу продажу валюти Нацбанком внаслідок ослаблення валютних обмежень та підвищеного попиту на валюту у перші місяці переходу до більш гнучкого курсу компенсуватиметься надходженнями міжнародної допомоги», – вважають експерти.

Джерело

Новости Украины